Fotó: shutterstock.com (archív)
Hirdetés

Az ANP holland hírügynökség beszámolója szerint mintegy kétezren vettek részt a belvárosi Rijksmuseum előtt tartott tiltakozó akción. A múzeum előtti tér kiürítését Femke Halsema amszterdami polgármester rendelte el.

Sajtójelentések szerint a legtöbb tüntető eleget tett a rendőrség hangosbeszélőn közölt felszólításának és elhagyta térséget, ugyanakkor tovább vonultak a közeli Vondelparkhoz.

Több száz rohamrendőr volt bevetésen és készültségbe helyezték a vízágyúkat is, ugyanis korábban több tüntetést is tartottak a lezárások ellen, s a megmozdulások néhány helyen erőszakba torkolltak.

Hollandiában december közepétől a koronavírus omikron variánsának megfékezése érdekében ismét lezárások léptek életbe. Az intézkedések értelmében a nem alapvető fontosságú árucikkeket forgalmazó kereskedelmi egységek január közepéig zárva tartanak, kettőnél több ember pedig nem gyülekezhet köztereken. Az oktatási intézményeknek január 9-ig kell zárva tartaniuk, a kabinet január első hetében dönt arról, hogy ezután újraindulhat-e a jelenléti oktatás.

Korábban írtuk