A földközi-tengeri embercsempészet elleni Sophia európai katonai művelet szabályainak módosítását szorgalmazta Matteo Salvini olasz belügyminiszter szerdán az olasz parlament Schengen-bizottsága előtt tartott beszámolójában. 

Fotó: MTI/AP (archív, illusztráció)

Matteo Salvini hangsúlyozta, hogy az olasz kormány az EuNavforMed katonai misszió Sophia nevű művelete szabályainak megváltoztatását sürgeti. Módosítások nélkül Olaszország nem támogatja tovább az európai műveletet.

A 2015 júniusában indult és azóta már egyszer meghosszabbított Sophia-művelet mandátuma december végén jár le. A Sophia célja a Líbiából kiinduló embercsempész szervezetek munkájának felszámolása. 

Az új olasz kormány már a nyáron jelezte, hogy nem kívánja tovább támogatni a földközi-tengeri műveletet, ha az ebben résztvevő EU-tagállamok hadihajói a fedélzetükre vett embereket kivétel nélkül az olaszországi partokra szállítják. Miután Matteo Salvini június elején lezárta az olaszországi kikötőket a menedékkérőket szállító összes olasz és külföldi hajó előtt, augusztusban még az olasz parti őrség Diciotti nevű hajójának kikötésére is nemet mondott 177 emberrel a fedélzetén. 

Salvini a Frontex európai határ- és partvédelmi ügynökség szabályainak módosítását is szorgalmazta. Megjegyezte, hogy az EU határainak védelme nem korlátozhatja a nemzeti szuverenitást. 

Az olasz parlament Schengen-bizottsága előtt tartott beszámolójában az olasz belügyminiszter, aki egyben miniszterelnök-helyettes és a Liga nevű jobboldali kormánypárt vezetője, elmondta, hogy a kormány június elsejei megalakulása óta 2774 illegális bevándorlót utasítottak ki Olaszországból, ezek többségét Tunéziába, Albániába ás Marokkóba szállították haza.

Idén 83 százalékkal kevesebb menedékkérő érkezett Olaszországba tavalyhoz képest, ami december 5-ig valamivel több mint 23 ezer embert jelent. Az olaszországi táborokban több mint 141 ezren tartózkodnak, 24 százalékkal kevesebben mint tavaly ilyenkor. 2017-ben 131 ezer, az idén több mint 41 ezer menedékkérelmet nyújtottak be humanitárius indokkal. Az eddigi gyakorlat azt mutatja, hogy ezeknek a kérelmeknek 66 százalékát elutasítják. 

Az olasz belügyminiszter hangsúlyozta, hogy a nevével fémjelzett migrációs-biztonsági csomag, amely átalakította a menedékkérelmek rendszerét, szigorítva a humanitárius menekültjog feltételeit, nem visszamenőleges hatályú, az eddig benyújtott kérelmeket elbírálják.

„Egyetlen nőt, gyermeket, beteget nem teszek utcára a menekülttáborokból” – hangoztatta Matteo Salvini.  

Az olasz katolikus egyház által működtetett humanitárius szervezetek adatai szerint azonban a Salvini-rendelet legalább 40 ezer embert foszt meg az eddig kapott humanitárius engedély meghosszabbításának lehetőségétől. Ezek az emberek vagy az utcára vagy jogcím nélküli tartózkodóként őrizetbe kerülnek.

Az Il Giornale jobbközép napilap szerdán közölt összesítése szerint a hatvanmilliós Olaszországban 6,1 millió a letelepedett bevándorlók száma, akiknek 71 százaléka Európán kívülről származik. Az újság arra is felhívja a figyelmet, hogy tavaly 147 ezer külföldi szerzett olasz állampolgárságot házassággal vagy más úton. A Salvini-rendelet az olasz állampolgárság megszerzésének feltételeit is szigorította.