Fotó: MTI/AP/Alexandru Dobre
Hirdetés

A nyilatkozatot Bogdan Aurescu román és Melanie Joly kanadai külügyminiszter látta el kézjegyével. A felek megállapodtak, szorosan együttműködnek annak érdekében, hogy „fenntartsák a szabályokon alapuló nemzetközi rendet, amely kulcsfontosságú a béke fenntartása, a világ biztonságának megőrzése és a demokrácia és a szabadságjogok védelme szempontjából”.

Aláhúzták, hogy Oroszország inváziója mérhetetlen károkat és szenvedést okoz az ukrán népnek, és megegyeztek, hogy közös erőfeszítéssel segítséget nyújtanak a menekülteknek. Egyetértettek abban is, hogy támogatniuk kell Moldovát és valamennyi keleti partnert, valamint a nyugat-balkáni országokat az energiaellátás területén. Emellett fontosnak tartják a NATO keleti határának megerősítését, főleg a Fekete-tenger térségében.

Aurescu az aláírást követő sajtótájékoztatón bejelentette, hogy júliusban ismét Romániába érkezik hat F-18-as kanadai harci repülőgép, amely légi járőrözést végez, és velük együtt 200 kanadai katona is Romániába jön. Aurescu megköszönte partnerének, és Romániával való szolidaritási gesztusnak nevezte az erről szóló döntést.

A kanadai külügyminisztert Klaus Iohannis román elnök is fogadta hivatalában, akivel az orosz-ukrán fegyveres konfliktus okozta kihívások mellett a polgári felhasználású atomenergia területén tervezett kanadai-román együttműködésről tárgyaltak. Románia korszerűsíteni és bővíteni fogja a kanadai tervezésű, CANDU típusú cernavodai atomerőművét. A felek a moduláris atomreaktorok telepítése területén is együttműködési szándékukat fejezték ki. Iohannis az atomenergia fontosságát hangsúlyozta, amely kiemelt jelentőséggel bír az Európai Unió energetikai biztonságának szavatolása szempontjából.

Korábban írtuk