Fotó: ShutterStock.com/Vlad Ispas (illusztráció)
Hirdetés

A jelenleg karanténban lévő 20 éves férfi egyelőre tünetmentes. Azért vettek tőle mintát, mert egyike annak a 44 román állampolgárnak aki a múlt hét végén érintkezésbe került egy 71 éves olaszországi koronavírus-fertőzéses beteggel, akiről kiderült, hogy kórházba kerülése előtt felesége romániai rokonságánál járt látogatóban.

A férfit, aki az olasz állampolgár romániai vendéglőjében dolgozott, Bukarestbe szállítják. Hét, vele egy lakásban élő családtagjánál a koronavírus-teszt negatívnak bizonyult: ők egyelőre hatósági őrizet alatt otthonukban maradnak – közölte Raed Arafat a belügyminisztérium katasztrófavédelmi államtitkára.

A Matei Bals járványügyi intézetben további 33 olyan minta ellenőrzése van folyamatban, amelyet az olaszországi beteggel érintkezésbe került román állampolgároktól vettek a hatóságok.

Szaúd-Arábia ideiglenesen megtiltotta a beutazást területére a koronavírus-járványra tekintettel, ezáltal az év bármely szakaszában teljesíthető kis zarándoklatra (umra) sem érkezhetnek egy ideig a muszlim hívők – jelentette be csütörtökön a Twitteren a szaúdi külügyminisztérium.
Rijád nem csupán a külföldről érkező zarándokok előtt zárta le a határt, hanem megtiltotta a beutazást minden más személy számára, aki turista vízummal akart volna az országba jutni.
Az intézkedés sok zarándok számára jelent csalódást, aki el kart volna jutni az umra keretében Mekkába és Medinába, a „próféta mecsetjéhez” (Maszdzsid an-Nabaví).
Az umra zarándoklat az esztendő bármely időszakában végezhető, ellentétben a háddzs zarándoklatával, amely meghatározott időszakhoz kötött. Ennek ideje az iszlám lunáris időszámításának dzú al-hiddzsa nevű hava. Az idén ez július végére, augusztus elejére esik.

A bukaresti egészségügyi hatóságok szerda délutáni közlése szerint országszerte 69 embert helyeztek karanténba, 4418-at pedig otthonában szigeteltek el, miután olyan országokból tértek vissza Romániába, ahol már megjelent a koronavírus-fertőzés.

Romániában a vírus olaszországi terjedése váltott ki fokozott aggodalmat. Olaszországban mintegy 1,2 millió román él, több mint egynegyedük az ország északi tartományaiban, ahol a legtöbb fertőzést észlelték: Lombardiában 200 ezer, Veneto tartományban pedig 120 ezer román állampolgár él.

Georgiában is regisztrálták az első koronavírusos megbetegedést a kaukázusi ország egyik állampolgáránál, aki Iránból Azerbajdzsánon keresztül érkezett haza – jelentette be szerdán Ekaterina Tikaradze egészségügyi miniszter.
Giorgi Gaharia miniszterelnök emiatt úgy döntött, hogy két hétre korlátozzák a légi és szárazföldi közlekedést Iránnal – közölte a kormányhivatal sajtószolgálata. Az intézkedésről tájékoztatták az iráni felet – áll a közleményben.
A beteg egy georgiai férfi, aki Azerbajdzsánon keresztül Iránból tért haza Georgiába. A határon rosszul lett, és az orvosok rögtön a tbiliszi fertőző kórházba szállították, ahol pozitív eredménye lett a vírustesztnek.
Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy pánikra nincsen ok, mert a beteg gyakorlatilag nem tartózkodott georgiai földön, jelenleg a tbiliszi kórház elkülönített részlegén ápolják, ahonnan a vírus továbbterjedésének veszélye minimális. Azerbajdzsánban minden olyan embert karanténba helyeztek, akik kapcsolatba kerültek a fertőzött férfival.
Norvégiában is kimutatták egy embernél a fertőzést – közölte szerdán este a közegészségügyi hivatal. A beteget elkülönítve otthonában kezelik. A tájékoztatás szerint a fertőzött személy a múlt héten tért vissza Kínából, de nem tűnt betegnek és nem valószínű, hogy másokat is megfertőzött volna.