Fotó: ShutterStock.com/Vlad Ispas
Hirdetés

A stratégiai kommunikációs törzs által csütörtökön kora délután közölt adatok szerint a járvány kezdete óta 35 003-an fertőződtek meg az országban az új típusú koronavírussal. Közülük 22 189-en meggyógyultak (140-en az elmúlt 24 órában), 1971-en meghaltak (19-en az elmúlt 24 órában). Jelenleg 10843 aktív fertőzöttet tartanak számon, közülük 8697-et kórházban kezelnek, 2146-an pedig lakhelyi elkülönítésben próbálnak meggyógyulni. A kórházak intenzív osztályain 261 beteget ápolnak.

Korábban írtuk

Romániában április végéig növekedtek, május során csökkentek, majd június első hetétől ismét növekedni kezdtek a járvány mutatói. A kórházak terheltsége jelenleg 12 százalékkal meghaladja az április végi csúcsértéket, az intenzív osztályon kezelt súlyos esetek száma azonban tíz százalékkal alacsonyabb, mint az április végi csúcsérték volt.

A román hatóságok egyre nehezebben tudják betartatni a járványellenes intézkedéseket. Bukarestben az elmúlt napokban több alkalommal is tüntetéseken tiltakoztak a járványellenes szabályok ellen.

A kormány szerdán újabb harminc napra meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt május közepén elrendelt veszélyhelyzetet. Ludovic Orban miniszterelnök a kormányülésen rámutatott: a fertőzések magas száma miatt nem lehet további lazításokat bevezetni, de az elfogadott kormányhatározat szigorításokról sem rendelkezik.

Romániában 10 százalékkal csökkent a sörfogyasztás a koronavírus-járvány kezdete óta, a március-május közötti időszakban, de a gyártók arra számítanak, hogy a krízis leginkább a harmadik negyedévben fogja éreztetni hatását – közölte csütörtökön a romániai sörgyártók egyesülete.

A gyártók aggodalmukat fejezték ki a romániai vendéglátóipar helyzete miatt, mert jelenleg a vendéglátópari egységek csak takaréklángon működnek, beltérben nem fogadhatnak vendégeket, csak teraszokon, és ott is korlátozott számban. Emellett Romániában az elmúlt időszakban nőtt a fertőzések száma, és a hatóságok bejelentették, hogy harminc nappal meghosszabbítják a veszélyhelyzetet.

Az egyesület emlékeztetett, hogy hagyományosan a harmadik negyedévben fogy a legtöbb sör, az számít a csúcsidőszaknak, ezért arra számítanak, hogy ekkor fog leginkább megérződni a fogyasztás csökkenése.

Úgy vélik, létfontosságú a kormány által a vendéglátóiparban működő vállalatok számára meghirdetett támogatások mielőbbi átültetése a gyakorlatba. Julia Leferman, az egyesület igazgatója szerint fontos lenne, hogy akár helyi önkormányzati döntésekkel lehetségessé váljon a teraszok felületének bővítése, mobilbárok létesítése. Felhívták a figyelmet, hogy március óta 30 százalékkal nőtt a sör fogyasztása az egyszerhasználatos csomagoló anyagokból.

Tavaly Romániában 16,8 millió hektoliter sört fogyasztottak, alig 0,4 százalékkal többet az előző évinél, az egy főre jutó fogyasztás évi 86 liter volt, 1 literrel haladta meg az előző évben jegyzett 85 litert.