Fotó: MTI/Veres Nándor
Hirdetés

Romániában hétfő kora délutánig 1952-re nőtt az igazolt fertőzések száma. A 24 óra alatt regisztrált új fertőzöttek száma 192 volt, ami elmarad az előző napi 300 feletti rekordtól, de nagyságrendileg megegyezik a korábbi három nap átlagával.

Az igazolt fertőzöttek közül 53-at intenzív osztályon ápolnak, 33 beteg állapota súlyos, 44-en haltak bele eddig a betegségbe, 180 embert viszont már gyógyultnak nyilvánítottak. Külföldön hétfőig 16 Covid-19-ben szenvedő román állampolgár vesztette életét.

A stratégiai kommunikációs törzs hétfői összesítése szerint eddig 285 egészségügyi alkalmazottról – 91 orvosról, 90 asszisztensről, 26 szakápolóról, 78 kisegítőről – bizonyosodott be, hogy elkapta a fertőzést. A legtöbben – több mint 180-an – Suceava megyében kapták el a fertőzést, Bukarestben 45 egészségügyi dolgozó fertőzött.

Romániában szinte naponta érkeznek hírek az ország különböző részeiből arról, hogy újabb kórházi részlegeket helyeznek karantén alá, miután az egészségügyi személyzetről, vagy a – más panaszok miatt beutalt – betegekről kiderült, hogy koronavírussal is fertőzöttek.

A karanténrendelkezések megsértéséért csaknem ezer, otthoni elkülönítésben lévő embert helyeztek már hatósági karanténba, 30 karanténban lévő embert pedig újabb 14 napos vesztegzár alá vontak. A rendőrök az utóbbi 24 órában 12 ügyben indítottak bűnvádi eljárást a járvány megfékezésére irányuló erőfeszítések meghiúsításáért, és csaknem 1300 esetben bírságoltak a karanténrendelkezések megsértéséért.

A kijárási korlátozás megsértése miatt újabb több mint tízezer embert bírságoltak meg az utóbbi 24 órában átlagosan 1600 lejjel (117 ezer forint). Bukarestben a csendőrség autóiból hangosbemondón figyelmeztetik a lakosokat, hogy csak különösen indokolt esetben hagyják el otthonaikat.

Romániában jelenleg 9464 embert tartanak hatósági karanténban, 124 ezret otthoni elkülönítésben.

Az operatív törzs már korábban jelezte: Romániában mintegy 2000-2300 kórházi ágy áll rendelkezésre a Covid-19-ben szenvedő betegek kezelésére, és ha a fertőzöttek száma meghaladja ezt a kezelési kapacitást, akkor a könnyebb eseteket otthonaikban fogják kezelni. A negyedik forgatókönyv szerint már csak a súlyos eseteket szállítják kórházba, sőt, szükség esetén a fertőzött, de enyhe tüneteket mutató orvosok is szolgálatban kell maradjanak, hogy részt vegyenek a gyógyításban.

 Közben Romániában is elkezdték a védőmaszkok gyártását. Jelenleg napi 150 ezer készül belőlük, de április közepéig a termelési kapacitás eléri a napi félmilliót – ígérte Virgil Popescu gazdasági miniszter.

 A külügyminisztérium szerint Románia párizsi nagykövetségének hét alkalmazottja fertőződött meg, a külképviselet ezért korlátozta tevékenységét.