Egy liter prémium benzinért egyes benzinkutaknál 8,14 lejt is elkértek. A gázolaj ára is meghaladta a 8 lejt bizonyos töltőállomásokon, de a benzinkutak többségénél 8 lejhez közeli árat jegyeztek.

Hirdetés

A benzin és a gázolaj ára február elején haladta meg az addig egy pszichológiai határnak tekintett 7 lejt. A mostani drágulást elemzők az orosz-ukrán fegyveres konfliktussal magyarázzák, noha még nem állt le az Oroszországból Európába irányuló olajszállítás. Ennek ellenére a piacokon nagy a bizonytalanság, nem lehet tudni, hogy meddig tart a háború, bizonytalanok a piaci szereplők a tárolási kapacitásokat illetően is.

A román statisztikai intézet közlése szerint idén januárban az üzemanyag 24,5 százalékkal került többe, mint egy évvel korábban. A februári inflációs adatokat még nem tették közzé.

A román kormánykoalíciót alkotó pártok február második felében tárgyaltak az üzemanyag jövedéki adójának a felére csökkentéséről, de végül elhalasztották ezt a döntést, mert a javaslatot tevő szociáldemokraták fő koalíciós partnerei, a nemzeti liberálisok úgy vélték, hogy ez az intézkedés nem lesz képes jelentősen mérsékelni az üzemanyag árát a kőolaj nemzetközi árának gyors növekedése miatt.

Korábban írtuk