A stratégiai kommunikációs törzs keddi jelentésében szereplő 233 új fertőzés csaknem kétszerese az utóbbi két hét átlagának. A megyei bontásban közölt adatokból kiderül: a járvány leginkább Bukarestben és az ország legnépesebb városait magukban foglaló Kolozs, Temes, Constanta és Iasi megyében terjed.

Hirdetés

Kedden öt halálesetet jelentettek, ami több mint kétszerese az utóbbi kéthetes átlagnak. Romániában a 34 300-at közelíti a járvány áldozatainak száma.

A fertőzések üteme július első felében kezdett ismét emelkedni. A járvány gyorsulása immár a kórházi kezelésre szorulók szintjén is megmutatkozik: számuk az utóbbi két hétben csaknem megduplázódott, keddig 441-re emelkedett. Az intenzív terápiára szoruló súlyos esetek száma a két héttel korábbi 36-ról 60-ra emelkedett.

A közegészségügyi intézet keddi jelentése szerint Romániában is gyorsuló ütemben terjed a delta vírusmutáció. Romániában eddig 2610 esetben végezték el a kórokozó pontosabb beazonosítására alkalmas szekvenciális tesztelést. Augusztus elsejéig 262 páciensnél mutatták ki a delta vírusvariánst, közülük 14-en életüket vesztették. A beazonosított esetek több mint 40 százalékát – bukaresti, moldvai, illetve havasalföldi – fertőzési gócokban találták, 18 százalékuk külföldről érkezett, 35 százalékuknál azonban nem lehetett kideríteni a fertőzés körülményeit, ezért a szakemberek azt valószínűsítik, hogy az eredetinél sokkal ragályosabb kórokozó már közösségi szinten terjed Romániában.

Korábban írtuk