Fotó: ShutterStock.com/ANDRIY B
Hirdetés

A közölt adatok alapján az elmúlt napon 4633 új esettel 217 661-re nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 68 újabb halálos áldozattal 4 261-re emelkedett. Eddig 96 591-en gyógyultak meg, viszont már 116 809 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel. A járvány kezdete óta regisztrált legtöbb napi fertőzöttszám csak két napja lépte át a négyezret: kedden jegyeztek fel 4027 és szerdán 4069 új beteget.

Területi bontásban előző nap a legtöbb új beteget, 460-at – továbbá hat halálos áldozatot – megint a kelet-ukrajnai Harkiv megyéből jelentették, a második legtöbbet, 447-et és tíz elhunytat pedig az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosból, Kijevből. Utóbbiban az azonosított fertőzöttek száma elérte a 23 602-őt, a halálos áldozatoké 401-re nőtt.

Kárpátalján az igazolt fertőzöttek száma mostanra átlépte a tízezret, alig több mint a felük, 5031 beteg gyógyult meg, az elhunytaké pedig eggyel 309-re emelkedett.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter közölte, hogy előző nap még soha ilyen sok, 801 koronavírusos beteg került kórházba. Jelenleg már 15 797 Covid-beteget ápolnak kórházban. Eközben az elmúlt napon újabb 271 egészségügyi alkalmazott kapta el a vírust. Eddig 16 809 egészségügyi alkalmazott kapta el a fertőzést.

Korábban írtuk

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy vidéki látogatása során újságíróknak nyilatkozva részben a helyhatósági választási kampányt hibáztatta a koronavírus-fertőzés gyorsuló terjedéséért Ukrajnában. Szavai szerint egyes helyi politikusok pozíciójuk megőrzése érdekében „felelőtlenül” kezelik a járványhelyzetet, hogy jobb benyomást tegyenek választóikra, akik „belefáradtak” a maszkviselésbe és a többi korlátozásba.

A kormány csütörtökön felülvizsgálta az ország színes – vörös, narancs, sárga és zöld – járványhelyzeti besorolását, amely majd hétfőtől lép életbe. Az Oleh Nemcsinov kabinetminiszter által kiadott tájékoztatás szerint a legsúlyosabb, vörös besorolást most csak két város, a nyugat-ukrajnai Ternopil és az ország középső részében fekvő Kanyiv kapta. A főváros, Kijev továbbra is sárga besorolású maradt. Kárpátalján „narancs” maradt Ungvár, „sárga” Munkács, Huszt és Csap, valamint több körzet mellett a beregszászi járás, viszont Beregszász városa nem szerepelt a felsorolásban.


Fotó: ShutterStock.com/Gasper Grubelnik

Szlovéniában újabb rekordot döntött az új koronavírussal fertőzöttek napi száma – derült ki a szlovén kabinet pénteki jelentéséből. Jelko Kacin kormányszóvivő nem zárja ki annak lehetőségét, hogy ismét lakhelyelhagyási tilalmat vezetnek be.

Kacin a héten a sajtónak úgy nyilatkozott: amennyiben a járványhelyzet nem mérséklődik, és a kórházak kapacitásai túlterhelődnek, az első hullámhoz hasonlóan lakhelyelhagyási tilalmat vezetnek be, azaz senki nem hagyhatja majd el a várost vagy járást, amelyben bejegyzett vagy ideiglenes lakcímmel rendelkezik. Erre azonban csak extrém esetben lesz szükség – tette hozzá.

Janez Jansa szlovén kormányfő kedden még azt mondta: nincs szükség újabb szigorításokra. Úgy vélte: a hatóságok ellenőrzés alatt tartják a járványhelyzetet. Sokkal kevesebb beteg szorul orvosi ellátásra, valamint a tüneteik is enyhébbek, mint az első hullámban – húzta alá.

Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint csütörtökön 238-cal 6103-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Szerdán 175 új esetről számoltak be.

Két új haláleset történt, így a járvány eddigi halálos áldozatainak száma 154-re nőtt. A diagnosztizált betegek közül 86-an vannak kórházban, és közülük tizenötöt ápolnak intenzív osztályon.

Horvátországban egy nap alatt 333-al nőtt és elérte a 17 160-at az azonosított fertőzöttek száma. Szerdán 234 új esetről számoltak be.

Hét haláleset történt, a járvány halálos áldozatainak száma így 291-re nőtt. Kórházban ápolnak 286 beteget, közülük 23-an vannak lélegeztetőgépen.


Fotó: ShutterStock.com/Paul Antonescu

Romániában újabb 2343 embernél mutatták ki a koronavírust, ezzel a héten másodszor is megdőlt pénteken az egy nap alatt diagnosztizált fertőzöttek rekordja.

Romániában harmadik napja meghaladja a kétezret az új esetek száma. A pénteki növekmény több mint másfélszerese a napi esetszám utóbbi kéthetes átlagának, amely immár meghaladja az 1500-at.

Az újabb eseteket a romániai tesztelési kapacitás felső határát közelítő 26 ezer teszt kiértékelése során azonosították. Ez azt jelenti, hogy a tesztek több mint kilenc százaléka bizonyult pozitívnak olyan körülmények között, amikor több mint tízezer vizsgálatot nem orvosi javallatra, hanem a páciensek saját kérésére végeztek el.

A legtöbb új fertőzöttet – 517-et – Bukarestben, illetve a moldvai Bákó (168), Iasi (107) és a fővárost körülvevő Ilfov (102) megyében diagnosztizálták. Egyszámjegyű növekményt csak három déli, Duna-menti megyében – Mehedinti (6), Ialomita (8) és Calarasi (9) megyében – észleltek.

Pénteken ismét az utóbbi két hét átlagát 35 százalékkal meghaladó számú, 53 koronavírusos beteg vesztette életét, így meghaladta a 4900-at a járvány romániai áldozatainak száma.

A Romániában diagnosztizált 132 ezer koronavírusos ember közül 21 500 jelenleg is fertőző, közülük csaknem 7800-at ápolnak kórházban.

Újabb rekordot döntött a súlyos esetek száma: jelenleg 571 koronavírusos fertőzöttet ápolnak intenzív terápián, közülük 176-ot lélegeztetőgéppel tartanak életben. A Covid-19-ben szenvedő betegek számára elkülönített intenzív terápiás ágyak mintegy 55 százaléka foglalt jelenleg Romániában, de a jelentősebb fertőzési gócokban már nincsenek szabad helyek, a betegeket ezért más kórházakba kell szállítani.

Nelu Tataru egészségügyi miniszter szerint a fertőzés progresszív, de nem exponenciális ütemben terjed, az újabb fertőzési hullám pedig részint, de nem kizárólag a szeptember 14-i tanévkezdéssel hozható összefüggésbe. Az utóbbi héten 158 iskolás és 73 pedagógus fertőződött meg. A járvány kezdete óta 3200 tíz év alatti gyereknél és 5200 tizenéves fiatalnál mutatták ki a koronavírust.

A tárcavezető szerint nem a rendkívüli állapot ismételt bevezetésére, hanem az ismert óvintézkedések fegyelmezett betartására van szükség a járvány megfékezéséhez.

Romániában több mint 481 ezer munkahely szűnt meg a koronavírus-járvány miatt, amely leginkább a feldolgozóipart sújtotta – írta pénteken a Ziarul Financiar című román gazdasági napilap online kiadásában.

Az újság emlékeztetett, hogy március 16. óta 1,29 millió munkaszerződés szűnt meg, majd a vesztegzár feloldása után, a május közepétől számított gazdasági újraindulástól számítva 808 296 új munkaszerződést jegyeztek be. Ennek a két adatnak a különbözete adja a több mint 481 ezret, ami az újság szerint a járvány miatt elvesztett munkahelyeket jelenti.

Emlékeztetettek, hogy a járvány leginkább a feldolgozóipart sújtotta, és ezt alátámasztják a számok is, hiszen több mint 209 ezer munkaszerződést szüntettek meg ebben az ágazatban a koronavírus-járvány okozta gazdasági leállás idején, majd az újraindulást követően csak 119 ezer új munkaszerződést jegyeztek be.

A járvány az építőipart is kedvezőtlenül érintette, ott 195 ezer állás szűnt meg, és csak 124 ezer új munkaszerződést jegyeztek be.

A kereskedelmet nem érintette kedvezőtlenül a koronavírus-járvány, ráadásul több mint 136 ezer új munkaszerződést regisztráltak, így több mint 32 ezerrel nőtt a munkaszerződések száma a járvány előtti időszakhoz mérten. Kisebb mértékű, de szintén növekedés tapasztalható az oktatásban és a mezőgazdaságban is, ahol mintegy 10 ezerrel, illetve 6 ezerrel nőtt a munkaszerződések száma.