„Elismerem, hogy cselekményeim fájdalmas pontot érinthettek Írország népénél, amit nagyon sajnálok” – áll Hogan vasárnapi közleményében. Hozzátette, hogy részvétele az ír parlament golfegyesületének rendezvényén, amely nem felelt meg az egészségügyi előírásoknak, az emberek felháborodása mellett kockázatos volt a járvány terjedése miatt is.

Hirdetés

„Különösen azoktól szeretnék bocsánatot kérni, akik elvesztették szeretteiket a pandémiában” – hangsúlyozta.

A bocsánatkérés üdvözlendő, de további magyarázatra van szükség, nemcsak azért, mert részt vett a rendezvényen, hanem egész írországi tartózkodása során tanúsított viselkedésével kapcsolatban – jelentette ki Leo Varadkar ír miniszterelnök-helyettes vasárnap az RTÉ közszolgálati rádió műsorában. Hangsúlyozta, ha Hogan nem tud magyarázattal szolgálni, akkor meg kell fontolnia a jövőjét a tisztségben.

Micheal Martin kormányfő vasárnap bejelentette, hogy a botrány miatt összehívják az ír törvényhozást és sürgette Hogant, fontolja meg a lemondást.

Korábban írtuk

Pénteken Dara Calleary ír mezőgazdasági miniszter már lemondott, mert részt vett a mintegy nyolcvan fős rendezvényen. Az ír kabinet csütörtökön fogadott el korlátozó intézkedéseket, miszerint az esküvőket, istentiszteleteket és egyes kulturális eseményeket leszámítva, legfeljebb hat főben maximalizálták a beltéri rendezvények résztvevőinek számát.

Írországból vasárnap 27 908 fertőzöttet és 1777 halálesetet jelentettek a Johns Hopkins egyetem szerint. Írország sokáig fenntartott a szigorú korlátozó intézkedések közül többet, és a kormányt a héten sokan bírálták az általuk rosszul kommunikált és ellentmondásosnak tartott új intézkedések miatt.