Mario Adinolfi, a Családok népe (PdF) politikai mozgalom elnöke, aki a Demokrata Párt volt politikusaként állt át a családvédő szervezet élére, nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy a törvény parlamenti szavazásának leállítása „az első jelentős győzelemnek” számít.

Hirdetés

„Az országnak más sürgős problémákkal kell jelenleg szembenéznie: legfontosabbnak a családok segítése számít, hiszen ezek tartják fenn a máskülönben ezer darabra hulló társadalmat. A fiatalokat, időseket, munka nélkül maradtakat, kereskedőket (…) kell segíteni, akiket egyedül a családok által biztosított háló tud megtartani” – hangoztatta Mario Adinolfi.

A jobboldali Liga, Olasz Testvérek (FdI) és Hajrá Olaszország (FI) a gendertörvényként ismert jogszabálycsomag október 22-re kitűzött parlamenti szavazásának leállítását sürgette, amire a képviselőház kormánypárti elnöke maga is igent mondott a rendkívüli egészségügyi helyzetre hivatkozva.

A törvényt kezdeményező Demokrata Párt főtitkára, Nicola Zingaretti közösségi oldalán úgy reagált, mindent megtesznek a „tiszteletet, egyenlő jogokat és méltóságot biztosító” törvény mielőbbi elfogadása érdekében.

Korábban írtuk

A parlament igazságügyi bizottságában nyáron elfogadott törvénytervezetet a PD-képviselő Alessandro Zan, a leszbikusokat, melegeket, biszexuálisokat, transzneműeket tömörítő LGTB-közösség tagja dolgozta ki. A jogcsomag egyebek között a homo- és transzfóbia elleni bűncselekményeket szabályozza, melyekre jelenleg egy 1993-as törvény vonatkozik. A törvényjavaslatot az olasz katolikus püspöki kar (Cei) is bírálta, úgy ítélve meg, hogy a jogszabály a véleménynyilvánítási szabadságot büntetné. Kritikusnak bizonyultak a feminista mozgalmak is a törvényben szereplő „nemi identitás” kifejezés bevezetése miatt, mert az eltörli a biológiai nemeket.

Matteo Salvini, a Liga vezetője kifejtette, „mindenki életvitelét tiszteletben tartják, de a gyerekektől el a kezekkel!”.

Az Életért és Családért mozgalom tagjainak szombati utcai megmozdulásán Jacopo Coghe alelnök elmondta: „a homofóbia-ellenesség jelszavával egy új, ultravédett kategóriát akarnak létrehozni, miközben a védelem már mindenki számára létezik, és ezzel egy időben a másképpen gondolkodókat sújtják”.

„Ha mindannyian egyformák vagyunk, miért kellene egyeseket másokkal szemben még jobban védeni” – kérdezte Coghe. Úgy vélte, a genderideológia „kényszerítésével” az ellentétes véleményt vallók gondolati és tömörülési szabadságát vonják meg.