A Mona Lisa visszakövetelésével viccelődött Matteo Salvini, az olasz kormány erős embere szerdán egy római sajtótájékoztatón, amelyen a Leonardo da Vinci halálának 500. évfordulója alkalmából tartandó rendezvényeket ismertették.

Fotó: MTI, archív, szerk.

Fotó: MTI, szerk.

A jobboldali Liga párthoz tartozó miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter egy ponton bejelentette, a francia nagykövettel éppen azon dolgoznak, hogy a párizsi Louvre-ból kerüljön vissza Olaszországba a reneszánsz mester világhírű alkotása.

„Kényelmesebb lenne mindenki számára, aki közelről meg akarja nézni a híres festményt” – mondta. Hozzátette azonban, hogy csak viccelt.

Olaszország és Franciaország viszonyát jelenleg több vitás kérdés is terheli, egyebek között a Leonardo Da Vinci-jubileum alkalmából kölcsönadandó műalkotások ügye. Párizs február elején hazarendelte nagykövetét egyes olasz vezetők szélsőséges franciaellenes kijelentései miatt.

Leonardo-emlékév Olaszországban
Kiállításokkal, digitális programokkal, bélyegekkel és többek között egy Leonardo-festménnyel díszített kéteurós érme kibocsátásval emlékeznek meg a tudós művész halálának 500. évfordulójáról a Rómában szerdán bemutatott Leonardo-emlékév programja szerint.
Leonardo Da Vincit egy éven át ünnepelni fogjuk Olaszországban és az egész világon – közölte a római  sajtótájékoztatón Giuseppe Conte olasz miniszterelnök. A mindenki által csak Leonardóként ismert tudós és művész „olasz és egyben egyetemes zseni volt, akit az egész világon elismernek” – hangoztatta. 
Az olasz kormányfő megjegyezte: Leonardo halhatatlanságát talán éppen az adja, hogy nincsen olyan terület, amelyben ne próbálta volna ki magát és ne alkotott volna az irodalomtól a festészeten át a tudományok legkülönbözőbb ágáig.