Fotó: MTI, archív
Fotó: MTI, archív
Hirdetés

Mariastella Gelmini, a Hajrá Olaszország képviselőházi frakcióvezetője kijelentette, hogy Giuseppe Conte így próbálja belekeverni az ellenzéket abba, hogy az Európai Unió nem támogatja feltételek nélkül a kormány elképzeléseit az európai gazdasági helyreállítási alap forrásainak elosztásáról.

„A Hajrá Olaszország az Európai Néppárt tagja, és nincs szüksége a miniszterelnök sürgetésére, hogy Olaszország érdekeiben járjon el” – hangoztatta Gelmini. Hozzátette, Giuseppe Conténak felesleges volt külön találkozót rendezni ahhoz, hogy az európai intézmények vezetői reformokat kérjenek Olaszországtól.

Giuseppe Conte az Európai Unió vezetőivel, valamint az olasz gazdasági és társadalmi élet képviselőivel szombaton kezdett egyhetes találkozó nyitónapján felhívást intézett az ellenzéki pártokhoz, amelyek távol maradtak az egyeztetésről.

Conte segítségre szólította fel a találkozóról szerinte igazolatlanul hiányzó, „a visegrádi politikai erőkhöz és kormányokhoz szorosan kötődő” ellenzéki jobboldali pártokat.

Olaszország nemzeti érdekeit tartva szem előtt lépjenek fel azokban az európai uniós tagállamokban, amelyeket jobboldali kormány vezet, különösképpen a visegrádi országokban, amelyek ellenzik az Európai Bizottság által javasolt irányvonalat! – kérte tőlük.

Giuseppe Conte a segítségért cserébe azt ígérte, nyilvánosan elismeri az ellenzék közreműködését.

Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek elnöke provokációnak nevezte Conte kijelentéseit. Azt kérdezte, hogy az európai intézmények vezetőivel egyeztető olasz kormányfő „ezzel a piacoknak akar-e üzenni, vagy egyszerűen dilettáns”.

Korábban írtuk

Azonnali olasz nemzeti intézkedéseket sürgetett Matteo Salvini, a Liga párt vezetője, amely szerint a kormány a talán egy év múlva megérkező forrásokkal számol, „Brüsszel és Berlin kényelmesen hozott döntéseire várva”.

Salvini megjegyezte, miközben Conte brüsszeli professzorokkal, milliomosokkal egyeztet, ő a Liga vezetőjeként az országot járja az olaszok nehézségeinek megértésére. A Liga vezetője vasárnapi közösségi bejegyzésében azt írta, Conte azt rója fel az ellenzéknek, hogy a szabadon és demokratikusan megválasztott európai kormányokkal tartja a kapcsolatot. A római kormánytöbbségben van, aki inkább a véreskezű Venezuelát, Iránt és Kínát részesíti előnyben – tette hozzá Matteo Salvini.

A római találkozón Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője átfogó gazdasági reformokat szorgalmazott Olaszországtól.

Az Európai Bizottság által javasolt 750 milliárd eurós európai gazdasági helyreállítási alapból, amely 500 milliárd euró vissza nem fizetendő támogatásból és 250 milliárd euró kölcsönből állna, a tervek szerint Olaszország 173 milliárd eurót kap, de ezzel kapcsolatban még zajlanak a tárgyalások az EU tagállamai között.

Conte június 17-én a parlamentben is beszámolót tart kormánya gazdasági terveiről, valamint az európai uniós források tervezett felhasználásáról. Vasárnapi sajtójelentés szerint az olasz kormány az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) általa korábban elutasított forrásai felhasználását kéri júliusban Spanyolországgal és Portugáliával együtt.

Federico Fornaro, a kormányt kívülről támogató Szabadok és Egyenlők (LeU) baloldali párt képviselőházi frakcióvezetője szerint Giuseppe Conte jól teszi, hogy egyértelmű állásfoglalást vár az ellenzék részéről a visegrádi országokkal szemben, amelyek más EU-tagokkal együtt a legnagyobb akadályt képviselik a szolidaritásra építendő Európában.

Paola Binetti, a Kereszténydemokrata Unió (Ucd) politikusa meglepetését fejezte ki, amiért Conte a visegrádi négyek, köztük Magyarország meggyőzésére szólította fel az olasz ellenzéket. Binetti szerint Giuseppe Conte szokásos politikáját folytatja, vagyis hangzatos kijelentéseket és ígéreteket tesz az olaszokat segítő konkrét lépések helyett. A konzervatív politikus szerint az olasz kormányfő mindezt azért teszi, mivel jól tudja, hogy Európában sokkal nehezebb eredményt elérnie gazdasági tervek kidolgozása nélkül.