Fotó: MTI/AP, archív, illusztráció

„Nemzetközi szégyennek” minősítette kedden Matteo Salvini olasz belügyminiszter, hogy a francia csendőrség tagjai a feltételezések szerint „otthagytak” két migránst Olaszországban. A francia hatóságok szerint „hibáról” van szó.

Fotó: MTI/AP (archív, illusztráció)

Az olasz belügyminisztérium hétfői beszámolója szerint a Torino tartománybeli – a francia-olasz határhoz közeli – Claviere településen a múlt pénteken rendőrök látták, amint a francia csendőrség egyik autója behajt, majd kiszáll belőle két, feltehetőleg afrikai migráns, akiket egy erdő közepén hagytak.

„Bevándorlókat hagyni egy olasz erdőben nem tekinthető hibának vagy balesetnek. Ami történt Claviere településen, az egy példátlan sértés országunkkal szemben. Azt kérdezem magamtól, hogy vajon a nemzetközi szervezetek, kezdve az ENSZ-től vagy Európa nem találja-e hányingerkeltőnek azt, hogy embereket hagynak egy elszigetelt területen, segítség nélkül” – mondta Salvini a médiumokhoz elküldött nyilatkozatban.

Az olasz külügyi tárca az eset miatt hétfőn magyarázatot kért Franciaország nagykövetségétől.

Hautes-Alpes megye prefektúrája közleményt adott ki, amelyben azzal magyarázta az esetet, hogy „hiba történt egy illegális bevándorlókat visszaszállító misszió során”, mivel a „kevés tapasztalattal rendelkező csendőrök az olasz rendőrség előzetes engedélye nélkül hajtottak át a határon”.

Az olasz belügyi tárca vezetője azt mondta: nem fogadja el a francia hatóságok mentegetőzését, és „nemzetközi szégyennek” minősítette az esetet, amellyel szemben – mint fogalmazott – Emmanuel Macron francia elnök „semmit sem tehet”.

Számos civil szervezet bírálta már azt a gyakorlatot, amely szerint a francia hatóságok „naponta visznek vissza menedéket kérő embereket francia területről Olaszországba, megsértve az európai és nemzeti szövegekben rögzített garanciákat és eljárásokat a menedékjogot illetően”.