Fotó: MTI/EPA
Hirdetés

Giuseppe Conte olasz kormányfő közölte, hogy hétfőn beszédet intéz az olaszokhoz. Ezt az EP-választások utáni első kormányülés előzi meg, amely hetek óta az első közös találkozója lesz Giuseppe Conténak a két miniszterelnök-helyettessel, az M5S-t vezető Luigi Di Maióval és a Ligát vezető Matteo Salvinivel.

Elemzők szerint a miniszterelnök nem a lemondását készül bejelenteni: Giuseppe Conte inkább hangoztatni kívánja, hogy ő a kormány első számú embere, aki továbbra is képes egyben tartani a tavaly alakult M5S-Liga kormányt. A Corriere della Sera olasz napilapban szombaton megjelent felmérés szerint az olaszok több mint fele látja veszélyben a kormány maradását, de csak 29 százalék szeretne előrehozott választásokat.

A balközép La Repubblica szerint a kormány „felborítását” mindenekelőtt Luigi Di Maio mérlegeli az M5S-nek az EP-választásokon elszenvedett gyengülése miatt. A civil mozgalomból 2009-ben alakult párt 2013-ban jutott be az olasz parlamentbe, és azóta Olaszország legnagyobb politikai erejének számított. A tavalyi olaszországi parlamenti választásokon 32 százalék fölött teljesített, a mostani EP-választásokon azonban 17 százalékra zuhant vissza a támogatottsága. Ezzel szemben az utóbbi egy év kormányzás határozottan jót tett a Ligának, amely a tavalyi olaszországi parlamenti választásokon szerzett 17,4 százalékos eredményéhez képest az idei EP-választásokon a voksok 34,3 százalékát szerezte meg.

A tavaly június elsejei kormányalakításkor az M5S kétszer akkora támogatottsággal bírt mint a Liga, jelenleg az erőviszony pont ennek fordítottja. Politikai előnyét kihasználva Matteo Salvini máris új kormányprogramot diktál, ami akár tovább gyengítheti az M5S pozícióit. Sajtóvélemények szerint az EP-választásokon az olaszok Matteo Salvinit „koronázták” miniszterelnökké a tavaly az M5S-től kormányfőnek választott Giuseppe Conte helyett.

A jobbközép Il Giornale szerint Matteo Salvini előretörésével a Conte-kormány gyakorlatilag nem létezik többé, de ezt egyelőre egyik fél sem akarja kimondani.

A tavaly március 4-én tartott olaszországi parlamenti választásokat követően három hónapig tartott a kormányalakítás: végül az addig egymással szembenálló M5S és Liga kormányszerződést kötött. A populista M5S és a migrációellenes, szuverenista Liga közti házasságot sokan „politikai kísérletnek” tartották: Matteo Salvini a belügyminiszteri, Luigi Di Maio a munkaügyi és jóléti tárcát kérte magának.

Az Il Fatto Quotidiano napilap a SalviMaio-kormány egy évének jelentősebb intézkedései közt sorolta fel a Liga részéről az Olaszországba érkező illegális migráció leállítását, a menedékkérelmi rendszer átalakítását, a szegénység felszámolását célzó alapjövedelem bevezetését, a nyugdíjreformot és a Kínával aláírt Egy övezet, egy út megállapodást.

Az M5S-Liga kormány sorsát befolyásolhatja az Európai Bizottság napokban várható esetleges döntése is egy Rómával szembeni kötelezettségszegési eljárásról a költségvetési hiánycél túllépése miatt.