Fotó: MTI/EPA-ANSA/Giuseppe Lami
Hirdetés

Silvio Berlusconi a La Repubblica baloldali napilapban nem zárta ki, hogy pártja kész „egy új kormányt támogatni”.

A Hajrá Olaszország elnöke úgy vélte, Olaszországot súlyos válság fenyegeti a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés miatt. Ezért a párt a belpolitikai stabilitás érdekében nem zárkózik el attól, hogy a Giuseppe Conte vezette jelenlegi kormány helyett, egy másik, szélesebb és hatékonyabb kormánykoalíció tagja legyen. Berlusconi nem árulta el, mely más pártokkal szövetkezne a jobbközép erőkön kívül. „A mostani kormányt csak az Öt Csillag Mozgalom túlélési vágya tartja életben, de ez sem tehet csodát. Conte ügyesen helyezkedik, de inkább a saját, mint Olaszország érdekeit szolgálja” – mondta Silvio Berlusconi.

A korábbi négyszeres olasz kormányfő hozzátette, hogy a Hajrá Olaszország támogatja az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) forrásai felhasználását, amit a jobbközép koalíció többi pártja, valamint a jelenlegi kormány egy része is elutasít. Berlusconi hozzátette, hogy a Hajrá Olaszország, a Matteo Salvini vezette Liga és a Giorgia Meloni elnökölte Olasz Testvérek (FdI) nem olvad össze egyetlen nagy párttá.

Nemet mondunk a válságellenes nagykoalícióra, az egyetlen megoldás a minél előbbi parlamenti választás – reagált Matteo Salvini. Giorgia Meloni úgy kommentált, hogy Berlusconinak esze ágában sincsen a baloldali Demokrata Párttal (PD) vagy az Öt Csillag Mozgalommal (M5S) kormányt alakítani. Egyébként sincsen más kormánytöbbség a jobbközépen kívül – tette hozzá az FdI elnöke. Megjegyezte, nem látja optimistán a Conte-kormány jövőjét.

Korábban írtuk

Sajtókommentárok szerint Rómában erősödnek a tavalyihoz hasonló nyári kormányválság jelei. A Giuseppe Conte vezette római kormány sorsa július 15-én a parlamentben körvonalazódhat, amikor az Európai Tanács újabb ülése előtt a miniszterelnök az európai források felhasználásával kapcsolatos terveit bocsátja szavazásra. A PD az ESM felhasználását szorgalmazza, amit az M5S határozottan elutasít. A kormánytöbbség veszélybe kerülhet, ha a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország (IV) és a Hajrá Olaszország nem siet a miniszterelnök segítségére.

A Corriere della Sera napilap elemzése szerint Giuseppe Conte hiába élvezi még az olaszok többségétől a járványhelyzet alatt kapott támogatását, a kormányt jelenleg már csak az tartja egyben, hogy a miniszterelnöki tisztségre még nem találtak megfelelő személyt

A La Repubblica fagyosnak nevezte Conte és a PD-főtitkár, Nicola Zingaretti kapcsolatát. A PD politikusai úgy vélik, a Conte-kormány „kormányos nélküli hajóvá” vált.

Matteo Salvini és Giorgia Meloni vezetésével a jobboldali ellenzék szombaton újabb tömegdemonstrációt tart Róma központjában „Együtt Olaszországgal a munkáért” címmel, amely a második megmozdulás lesz a június 2-i után. Szeptember második felében hat tartományban tartanak választást.

Elemzők szerint ugyanakkor egy újabb kormányválság „elsüllyesztheti” Olaszországot, ezért esetleg csak Conte leváltása elképzelhető egy szakértői miniszterelnökkel vagy szakértői kormánnyal a gazdasági reformok megvalósítására. A felmérések szerint a jobbközép koalíció előnyben van, de új választási törvény hiányában egyik pártszövetség sem tud kormányzáshoz elegendő többséget szerezni. A Liga számít továbbra is a legnagyobb pártnak 26 százalékkal, mögötte a PD valamivel több mint húsz százalékkal, fej-fej mellett teljesít az M5S és a FdI 16 százalék körüli támogatottsággal, a Hajrá Olaszország hat százalékot mutat.