A lezárások első szakasza hétfőn kezdődött, és a folyótól keletre, illetve délre fekvő területeket érintette. Már a két szakaszos vesztegzár vasárnap esti bejelentését megelőzően azonban voltak olyan lakónegyedek, irodaházak és egyéb területek, amelyeket lezártak az adott helyen felbukkanó új esetek, vagy tömeges tesztelés indokán.

Hirdetés

Ugyan az első szakaszban lezárt városrészeket a vasárnapi döntés alapján péntek hajnalban újra megnyitották, ám számos, ezen a részen található lakónegyedben meghosszabbították a karantén-intézkedést az elmúlt napok során azonosított új esetek miatt.

A péntektől lezárt, nyugati területeken mintegy 16 millió ember él. Sanghajt szombattól kezdve csak azok hagyhatják el, akik két napnál nem régebbi nukleinsavas teszt és 24 órán belül készített antigén-teszt eredményével tudják igazolni, hogy nem fertőzöttek.

A városból pénteken 358 újabb megbetegedést, és 4144 új tünetmentes fertőzöttet jelentettek. Az elmúlt hét során a húszezret is meghaladta a Sanghajban azonosított fertőzöttek száma.

Korábban írtuk

A mintegy 25 millió lakosú városban a múlt hét során a lezárt területeken élők akadozó élelmiszerellátásra, illetve élelmiszerhiányra panaszkodtak. Egyes esetekben pedig nem Covid miatt segítségre szoruló betegek nem tudtak sürgősségi orvosi ellátáshoz jutni a szigorú korlátozások miatt.

Csütörtökön a sanghaji kormányzat elismerte, hogy nem volt megfelelően felkészülve az újabb járványhullámra, és nem tudott kielégítően gondoskodni a lezárt területeken élők szükségleteiről. Ma Csun-lej, a sanghaji kormányzat főtitkára elmondta: nem rendelkeztek elegendő ismerettel a súlyosan fertőző omikron variánsról, és nem léptek elég gyorsan a megfékezése érdekében.