A szociáldemokrata (SPD) politikus a Münchner Merkur című lapnak adott – és a szövetségi kormány portálján is közölt – interjúban felszólította Moszkvát, hogy fogadja el Ukrajna közeledését az EU-hoz.

Hirdetés

Mint mondta, a NATO nem jelent fenyegetést Oroszországra, az Európai Unió pedig végképp nem, ezért az orosz elnöknek bele kell törődnie abba, hogy a demokráciák és jogállamok közössége egyre szorosabbra fonódik a szomszédságában.

Azonban úgy tűnik, Vlagyimir Putyin fél attól, hogy a demokrácia szikrája átterjedhet az országára. Ezért folytat évek óta a NATO és az EU felbomlását célzó politikát – fejtette ki a német kancellár, hozzátéve, hogy az orosz államfő megosztott Európát akar, és vissza akar térni a befolyási övezetek politikájához, de ez nem fog sikerülni neki.

Az orosz támadás ellen védekező Ukrajnának biztosított támogatásról szólva kiemelte: képessé kell tenni Ukrajnát arra, hogy megvédje területi épségét és szuverenitását, a háborút pedig olyan módon kell lezárni, amely Ukrajnának is megfelel. Ez azt jelenti, hogy szó sem lehet orosz „békediktátumról” – mondta Olaf Scholz.

Németország sok más országhoz hasonló pénzügyi, humanitárius és katonai segítséget is nyújt Ukrajnának, az EU-s tagállamok pedig közösen hat nagyon kemény szankciós csomagot vezettek be Oroszország ellen. Ezek a büntetőintézkedések érvényben is maradnak, méghozzá egészen addig, amíg szükségesek – jelentette ki a kancellár.

Korábban írtuk