Ausztria lépése a mecsetek bezárása és a külföldről támogatott imámok kiutasítása felé nemcsak a török elnököt dühítette fel, hanem az internetezőket is. Az emberek a közösségi médián személyesen Sebastian Kurzot is megfenyegették.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd, archív, illusztráció

Míg néhány posztoló azzal vádolta a kancellárt, hogy háborút akar kirobbantani, mások nyíltan kijelentették, hogy Kurz „felkészülhet a halálra.” – írja az RT.com az osztrák Österreich napilapra hivatkozva. A fenyegetések között az is elhangzott, hogy az osztrák kormány fejeként „egy szemetesben találhatja magát”, de volt, aki nemes egyszerűséggel annyit írt, hogy „Allahu Akbar!”.

A kancellária megerősítette, hogy Kurz sok halálos fenyegetést kapott az elmúlt napokban, elsősorban Facebookon és Instagramon. A helyzetet annyira komolyan veszik, hogy az osztrák hírszerzés és terrorellenes szervezet, a BVT, nyomozást indított az ügyben.

További lépéseket is tettek Kurz biztonsága érdekében, aki éppen most látogatott Izraelbe több miniszter társaságában.

A mecsetek bezárását és az imámok kiutasítását június 8-án jelentették be. „A párhuzamos társadalmaknak, a politikai iszlámnak és a radikalizációnak nincs helye az országunkban.” – kommentálta Kurz a kormány döntését.