Sebastian Kurz osztrák kancellár örömét fejezte ki csütörtökön amiatt, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakciójának vezetője, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökhelyettese versenybe száll a párt úgynevezett csúcsjelölti tisztségéért, hogy ő lehessen az Európai Bizottság következő elnöke.

Fotó: MTI (archív, illusztráció, szerk.)

Kurz az EPP bécsi frakcióülésén támogatásáról biztosította Webert, és hangsúlyozta, hogy indulása a posztért fontos, előremutató lépés az erős EPP és az erős Európa érdekében.

Manfred Weber szerdán jelentette be, hogy indul az EPP csúcsjelölti tisztségéért, hogy a párt európai parlamenti választási győzelme esetén ő lehessen az Európai Bizottság következő elnöke. A bajor politikus szállt elsőként ringbe a jelöltségért a jobbközép pártokat összefogó EPP-ben.

Jelentkezni október közepéig lehet, és végül a pártcsalád november eleji helsinki kongresszusán döntenek arról, hogy ki lesz a csúcsjelölt a jövő májusi választáson.

A pártcsaládok a 2014-es tisztújításkor állítottak először csúcsjelölteket, ami bírálatokat váltott ki, mert az Európai Unió alapszerződése értelmében az Európai Bizottság elnöki posztjára az állam- és kormányfők joga jelöltet állítani, akiről aztán az Európai Parlament hivatott dönteni.