Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Hirdetés

A német szövetségi rendőrség éves jelentésének bemutatóján a bajor politikus elmondta, hogy magától értetődő, hogy az embereket meg kell menteni a vízbefúlástól, és biztonságos kikötőbe kell szállítani őket. „De ennek nem kell feltétlenül európai kikötőnek lennie” – tette hozzá a belügyminiszter, méltatva azt a támogatást, melyet az olasz hatóságok nyújtanak a líbiai parti őrségnek. Seehofer a héten akarja napirendre vetetni a kérdést az uniós belügyminiszterek nem hivatalos tanácskozásán Helsinkiben.

Dieter Romann német szövetségi rendőrfőkapitány arról beszélt, hogy természetesen szóba jöhetnek a kimentett emberekhez legközelebb eső észak-afrikai kikötők, ám Líbia kikötői az ottani fegyveres konfliktus miatt pillanatnyilag nem jelentenek opciót.

A német szövetségi rendőrség éves jelentéséből egyébként az derül ki, hogy hatóság okirat- és vízumügyi illetékesei 2018-ban 34 516 engedély nélküli beutazást hiúsítottak meg már a német határokon kívül, ami 8,6 százalékos emelkedés az előző évhez képest. 64 ilyen iroda működik 27 országban határátkelőkön, utazási és szállító cégeknél és német konzulátusokon; a legtöbben Ázsiában dolgoznak.

A német határokon tavaly 42 478 jogosulatlanul beutazni igyekvő embert tartóztattak fel, ami 15 százalékos visszaesés az előző évhez képest.

A miniszter a sajtótájékoztatón kitért arra is, hogy 2021 végéig 47 ezerről mintegy 50 ezerre szeretnék növelni a szövetségi rendőrség létszámát, mert úgy ítéli meg, hogy fontos, hogy az emberek számára látható legyen a rendőri jelenlét, mert Seehofer szerint „a biztonságérzet nincs szinkronban a bűnözési statisztikákkal”.