A Normandiában található Ouistreham városkája mostanában úgy néz ki, mint Calais azelőtt, hogy a hírhedt “dzsungelt” – egy hatalmas, ellenőrizhetetlen migránstábort – lebontották volna – írja a brit Daily Mail.

Képernyőfotó: DailyMail.co.uk


Képernyőfotó: DailyMail.co.uk

“Fiatal férfiak tucatjai vesznek célba teherautókat, miközben azok lassan a normandiai Ouistreham csendes kikötője felé hajtanak” – állítja a Daily Mail helszíni riportja. – “Egy rendőr sincs a környéken, ahogy [a férfiak] kifeszítik a hátsóajtókat és elbújnak a teherautóban abban a reményben, hogy így eljutnak majd Nagy-Britanniába. Ez a mindennapos – és potenciálisan halálos – macska-egér játék arra késztette a város képviselőit, hogy segítséget kérjenek”.

Luc Jammet polgármester-helyettes arra figyelmeztetett, hogy Ouistrehamból hamarosan “az új Sangatte” válhat, utalva erre a Calais közelében egykoron megtalálható központra, ahová migránsok ezrei érkeztek és amely az embercsempészek kedvenc játszóterévé vált, mígnem aztán 2002-ben bezárták.
Azt állította, a kisvárosuk infrastruktúrája és rendőrsége nem képes megállítani “fiatalemberek szervezett csoportjait, amelyek mindenáron Nagy-Britanniába akarnak jutni”.

A migránsok pedig meg vannak róla győződve, hogy jobb eséllyel jutnak fel a naponta háromszor Ouistrehamból Portsmouth-ba induló komp egyikére, mint tennék azt egy másik kikötőben. Miután Calais-ben megerősítették a biztosítást, a migránsok év elején jelentek meg itt, és azóta folyamatosan egyre nagyobb számban érkeznek.

Egy 33 éves pakisztáni férfi, Asad Gul, azt nyilatkozta a Daily Mail riporterének: “Nekem azt mondták, itt a legkönnyebb feljutni egy Nagy-Britanniába tartó kompra. Mindenki azt mondja, Ouistreham az új célpont. Ez az álmom hat éve, amióta elindultam otthonról. Pakisztánban nincs munka”.

Az agyondolgoztatott rendőrök, akik a teherautókra felkapaszkodó migránsokat próbálják elkapni, azt az utasítást kapták, hogy egy figyelmeztetés után el kell őket engedniük, aminek következtében azok persze vidáman újrapróbálkoznak.

Egy szudáni férfi azt állította a Daily Mail riportjában, hogy őt már negyvenötször kapták el azalatt a két hónap alatt, amióta a városban tartózkodik. Miközben egy elhaladó, láthatóan frusztrált teherautósofőrre vigyorgott, azt mondta: “Tudjuk, melyik kompokkal próbálkozzunk. A régiekkel, mert azokra könnyebb feljutni. Egyszer majd nem kapnak el, és akkor eljutok Angliába. Ebben biztos vagyok”.

A helyszíni tudósítás szerint nagyjából három órával a következő komp indulása előtt a város bizonyos részeit migráncsoportok foglalják el. Egyesek kreatív módon elterelik a rendőrök figyelmét, míg mások rejtekhelyeikről előtörve a piros lámpáknál álló terherautókat veszik célba.
A helyezet olyannyira súlyossá vált, hogy számtalan teherautó-sofőr már nem hajlandó megállni a lámpáknál.

Egy negyvenes éveiben járó ouistrehami férfi, Alain Hurel, azt állította, állandóan migránsokat kell elüldöznie a kertjéből, és a helyzet augusztus óta egyre rosszabb lett. 
“Minden nap itt ülnek a ház falában. Nem érezzük magunkat biztonságban” – mondta a férfi. – “Az egyik nap el akarták venni a barátnőm telefonját. Nincs elég rendőr. Mintha háborús övezetben lennénk és senki nem segít”.

Hasonlóképpen érez a polgármester-helyettes is: “Nem szabad hagynunk, hogy a városból az új Sangatte váljon. Félünk. Tehetetlenek vagyunk”.

(demokrata.hu)