Fotó: MTI/AP/KCNA/KNS
Az észak-koreai kormány által 2023. április 14-én közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára (k) és lánya, Kim Dzsu E megtekinti a szilárd üzemanyaggal működő Hvaszong-18-as interkontinentális ballisztikus rakéta fellövését egy meg nem nevezett észak-koreai helyszínen április 13-án.
Hirdetés

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által nyilvánosságra hozott közleményében Cso Szon Hui aláhúzta: Észak-Korea nukleáris nagyhatalom, „még akkor is, ha Washington ezer évig sem ismeri el annak”, valamint azzal fenyegetőzött, hogy Phenjan „súlyos választ ad” a G7-ek bármilyen lépésére, „amely megsérti az ország szuverenitását és alapvető érdekeit”.

„Nem Észak-Koreának, hanem az Egyesült Államoknak kell megváltoznia” – jelentette ki, hozzátéve azt is, hogy az Egyesült Államoknak tudnia kell, akkor van biztonságban, ha teljes mértékben felhagy a Phenjan elleni barátságtalan politikájával.

Cso Szon Hui elítélte a hét legfejlettebb ipari ország (G7) külügyminisztereinek keddi közleményét, melyben a tárcavezetők bírálják Phenjan ballisztikus rakétaprogramját.

„A G7-nek nincs sem felhatalmazása, sem képesítése arra, hogy beleszóljon, Észak-Korea miként gyakorolja szuverenitását” – áll a közleményben.

Az észak-koreai vezetés tavaly szeptemberben jelentette be, hogy a kommunista ország immár nukleáris nagyhatalom.

A dél-koreai országegyesítési minisztérium eltúlzottnak nevezte Phenjan kijelentéseit nukleáris ügyekben, és arra figyelmeztette az észak-koreai vezetést, hogy a rakétafejlesztésekkel csak növeli elszigeteltségét.

Észak-Korea 1985-ben csatlakozott a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződéshez (NPT), 2003-ban azonban – „amerikai agresszióra” hivatkozva – kilépett belőle.

Korábban írtuk