Fotó: MTI/EPA/Will Oliver, archív, illusztráció
Hirdetés

A brit egészségügyi minisztérium vasárnap esti ismertetése szerint az előző este zárult 24 órában 77 koronavírus-beteg halálát regisztrálták a hatóságok.

Országosan eddig 40 542 olyan haláleset történt, amelyet szűrővizsgálattal bizonyított módon koronavírus-fertőzés okozott. Ez a legalacsonyabb napi halálozási adat azóta, hogy két és fél hónapja érvénybe léptek a járvány megfékezését célzó nagy-britanniai intézkedések.

A nagy-britanniai Covid-19-járvány április közepi tetőzésének idején 940 felett járt a napi halálesetek átlagos száma.

Korábban írtuk

A szakemberek rendre hangsúlyozzák, hogy a hétvégéken általában kevesebb halálozási adatot dolgoznak fel az egészségügyi hatóságok, és az összesítésből most kimaradt halálesetek a következő napokban megemelhetik a számokat. Az utóbbi 24 órában országosan feljegyzett 77 haláleset azonban a korábbi hétvégékkel együtt is az eddigi legalacsonyabb napi halálozási adat Nagy-Britanniában a március 23-án elrendelt korlátozó intézkedések érvénybe lépése óta.

Ebben az időszakban most először telt el 24 óra úgy, hogy Skóciában a nyilvántartás szerint egyetlen koronavírus-beteg sem halt meg.

Észak-Írországban – a járvány elhatalmasodása óta másodszor – szintén nem jelentettek halálesetet vasárnap az egészségügyi hatóságok az előző 24 óráról.

Vasárnap esti tájékoztatásában a brit egészségügyi tárca közölte: vasárnap délig egy nap alatt 142 123 koronavírustesztet végeztek Nagy-Britanniában, és 1320 új fertőzést azonosítottak.

Az újonnan kiszűrt esetek száma is most a legalacsonyabb a járványellenes intézkedések bevezetése óta. Áprilisban naponta 6-7 ezer új koronavírus-fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal.

A brit egészségügyi hatóságok szerint az R reprodukciós ráta országos átlagban jelenleg 0,7-0,9 között jár, ami azt jelenteni, hogy tíz koronavírus-fertőzött átlagosan tíznél kevesebb másik embernek adja tovább a Covid-19 betegséget okozó vírust.

Az 1 alatti R ráta a járvány terjedésének lassulását jelzi.

A vasárnapi adatismertetés szerint a járvány kezdete óta eddig elvégzett koronavírus-szűrések száma megközelítette az 5,8 milliót. A leletek közül 286 114 lett pozitív.