Jan Slota elmondta, megmutatják, hogy Komárom szlovák város. Az emlékművön Slota szerint csak történelmi tények lesznek. Slota szerint a Trianon-évfordulóra Komáromba készül a Jobbik radikális párt több tagja is. Az SNS több helyen akar Trianon-emléktáblát elhelyezni. Ján Slota kijelentette: örül a trianoni szerződésnek, mert lehetővé tette több nemzetnek is, hogy kikerüljön a magyar fennhatóság alól.

Slota bírálta, hogy a magyar Országgyűlés emléknappá nyilvánította június negyedikét, a trianoni szerződés aláírásának napját. Slota szerint ez a törvény csak azt bizonyítja, amit az SNS 15 éve hangoztat, hogy a Magyar Köztársaság fel akarja újítani Nagy-Magyarországot.

Slota a törvényből azt is kiolvasta, hogy Magyarország Trianon revíziójára készül, aminek rossz vége lehet, mondta. A törvény belső önrendelkezést is emleget, aminek népszavazás lehet a vége az autonómiáról – fejtegette.

Elmondta: szerinte öt éven belül Dél-Szlovákiában népszavazást hirdetnek ki az autonómiáról, utána a déli területek el fognak szakadni Szlovákiától, ahogyan Koszovó is elszakadt Szerbiától. „Az SNS el fog követni mindent, hogy Szlovákia egy négyzetcentiméternyi területét se veszítse el” – jelentette ki. Szerinte azonnal fel kellene mondania Szlovákiának a Magyarországgal megkötött jószomszédsági szerződést.

Fico a trianoni szerződést aláíró nagyhatalmakhoz akar fordulni

A magyar Országgyűlés hétfői, a Nemzeti Összetartozás Napjáról elfogadott törvény Fico szerint hatalmas feszültséget és bizalmatlanságot szül, veszélyezteti Közép-Európa nyugalmát és biztonságát. Az SZK Kormánya minden eszközt megragad, hogy figyelmeztesse azokat a nagyhatalmakat, amelyek a trianoni szerződést aláírták, mondta, és elhatárolódik a magyar törvénytől, mely rendkívül veszélyes.

„Határozottan elutasítunk minden olyan konstrukciót, amivel a magyar parlament előáll. Ez a törvény sem a magyaroknak, sem Közép-Európának nem hoz semmi jót, de annak az értékrendnek sem, amelyhez mindannyian ragaszkodunk“ – fogalmazott. Ficót aggasztja, hogy Magyarország tevékenysége, mely árt a szlovák-magyar viszonynak, folytatódni fog.

(Felvidék Ma)