Csehországban nincs semmiféle terrorveszély, ezért az országnak nincs szüksége hisztériára és a hagyományos karácsonyi ünnepségek, tevékenységek bármiféle korlátozására – jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a kormány szombat éjjeli rendkívüli ülése után tartott sajtótájékoztatón. 

A rendkívüli kormányülés fő témája a Cseh Köztársaság jelenlegi biztonsági helyzete volt, tekintettel a közelgő karácsonyi ünnepekre.
    
„Nagyon örülök annak, hogy a belügyminiszter, a három információs szolgálat igazgatói és az országos rendőrfőparancsnok egyaránt biztosították a kormányt arról, hogy nincsenek semmiféle olyan időszerű értesülései, amelyek szerint a Cseh Köztársaság területét bármiféle terroristatámadás fenyegetné” – mondta a kormányfő újságíróknak.
    
Hangsúlyozta: bár a megszigorított biztonsági intézkedések továbbra is érvényben maradnak, de ez nem a csehországi, hanem a franciaországi vagy a belgiumi helyzet miatt van.
    
„Nem szabad ugyan semmit sem alábecsülnünk, de úgy gondolom, nincs szükségünk semmiféle hisztériára, nem kell aggódnunk és olyan intézkedéseket tennünk, amelyeknek nincsen racionális alapjuk. Valóban nincs semmi ok arra, hogy a következő hetekben lemondjuk a karácsonnyal kapcsolatos hagyományos rendezvényekről” – hangsúlyozta Bohuslav Sobotka.
    
Milan Chovanec belügyminiszter közölte, hogy Csehországban a migrációval összefüggésben nem merültek fel biztonsági gondok, s a hatóságoknak sincs tudomásuk olyan személyekről, akik az Iszlám Állam terrorszervezet által uralt területről tértek volna vissza. A tárcavezető kijelentette: Csehországban a migrációs válság a nyári hónapokban tetőzött, s azóta az illegális bevándorlók száma minimálisra csökkent. A menekülttáborok befogadóképességének a tíz százaléka sincs kihasználva. 

(MTI)