Soha ilyen jó remény nem volt még a szíriai rendezésre a polgárháború kirobbanása óta, megoldás azonban kizárólag akkor születhet, ha az amerikaiak és az oroszok meg tudnak állapodni egymással – jelentette ki Szijjártó Péter az uniós külügyminiszterek hétfői brüsszeli tanácskozásán.

Sajtóértekezletén a külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy a helyzet megoldását segíti Donald Trump megválasztott amerikai elnök pragmatikus álláspontja, a szíriai tűzszüneti egyezmény és az Asztanában január 23-án kezdődő békekonferencia.

A magyar diplomácia vezetője hangsúlyozta, csak a béke megteremtése utána kellene majd megnyitni a vitát arról, hogy ki vezesse az országot, és a leghelyesebb az lenne, ha ezt a döntést a szíriai emberekre bíznák.

A közel-keleti helyzet kapcsán Szijjártó azon véleményének adott hangot, hogy „csak akkor lehet tartós politikai megoldásra számítani a térségben, ha olyan decentralizáció megy végbe, amely minden etnikai és vallási közösség számára lehetővé teszi a biztonságos életet”.

Szavatolni kell a keresztény közösségek visszatérését és biztonságát. Ez ma „kevésbé biztosított”, ezért egy „adminisztratív zóna” létrehozására van szükség a térségben, amelyben nemzetközileg garantálni lehetne a keresztények visszatérését – vélekedett a tárcavezető, aki szerint ez a megoldás semmilyen módon nem sérthetné egyetlen állam területi integritását és szuverenitását sem.

Az uniós külügyminiszterek ülésének munkabédjét a közel-keleti békefolyamat kérdése uralta, amelyről szólva Szijjártó hangsúlyozta, „továbbra is mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy közvetlen tárgyalások nyomán jöjjön létre a kétállami megoldás”.

Mint mondta, a magyar kormány nem támogat semmilyen olyan intézkedést, amely távolabb visz ettől a céltól, ezért nem tartották helyesnek az előző napi párizsi békekonferencia időzítését és konstrukcióját sem. „Furcsa egy kétállami megoldásról beszélni úgy, hogy az a két állam vagy két identitás nincs ott” – fogalmazott.

A sajtótájékoztatón egyebek mellett Donald Trump azon kijelentéséről is kérdezték a külgazdasági és külügyminisztert, amelyben a megválasztott amerikai elnök a NATO-t „elavultnak” nevezte. Szijjártó hangsúlyozta, Trump a The Times-nak adott interjújában azért minősítette így a NATO-t, mert az nem foglalkozik a terrorizmussal, márpedig az vitathatatlan, hogy a NATO-nak „erőteljesebben és eredményesebben” kellett volna fellépnie a terrorellenes küzdelem terén.

„Ha mindezt egy liberális megválasztott amerikai elnök mondta volna, akkor azért szerintem nem kéne meglepődnünk, ha az európai liberális média- és politikai elit most úgy ünnepelné a nyilatkozattevőt, mint akinek a szavai fantasztikusan progresszívek, és európai szempontból mindenképpen jól meg kell őket gondolni” – mondta Szijjártó.

Hozzátette, Közép-Európai mindig vesztett azon, ha a Kelet és a Nyugat konfliktusban volt egymással, ezért Magyarországnak egyértelműen érdeke az Egyesült Államok és Oroszország közötti kapcsolatok rendeződése.

MTI