Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

Húsz ártatlan ember vesztette életét El Pasóban, és több mint két tucat megsebesült – mondta egy sajtótájékoztatón Greg Abbott. Az oldalán álló rendőrfőnök, Greg Allen ezt azzal egészítette ki, hogy pontosan 26 sebesültről van szó. Közülük egyesek állapota válságos. A halottak között három mexikói állampolgár, a sebesültek között hat mexikói van.

A merénylettel gyanúsított, ellenállás nélkül elfogott személy 21 éves, fehér férfi. Allen közölte, hogy az előzetes nyomozás alapján feltehető, hogy gyűlöletből elkövetett bűncselekmény történt. Az Egyesült Államokban ez alatt azt értik, hogy a támadó a származása, bőrszíne, vallása vagy szexuális irányultsága alapján választja ki az áldozatait.

A lövöldözés alatt a Walmart zsúfolt volt, délelőtt tíz órakor mintegy háromezer vásárló és több száz alkalmazott volt az épületben az iskolaév közeledtével.

A spanyol hírügynökség szerint az idén ez volt a 249. több személyt érintő lövöldözés az Egyesült Államokban. Donald Trump elnök egy üzenetben borzasztónak és nagyon szomorúnak minősítette a történteket.


Az elmúlt évtizedek legvéresebb ámokfutásai az Egyesült Államokban

Húsz halálos áldozata van a texasi El Paso városában szombaton történt lövöldözésnek, amelyben egy 21 éves fehér férfi, feltehetően gyűlöletből, tüzet nyitott a Walmart nevű bevásárlóközpont vásárlóira. A két tucat sebesült közül többek állapota válságos. Az MTVA Sajtóadatbankjának összeállítása az elmúlt fél évszázadban elkövetett, sok halálos áldozatot követelő támadásokról:

1966. augusztus 1.- A Texasi Egyetem egyik tornyából egy ámokfutó több mint egy órán át lövöldözött a járókelőkre, és megölt 14 embert.

1984. július 18. – A kaliforniai San Ysidróban egy gyorsétteremben egy 41 éves férfi válogatás nélkül agyonlőtt 21 embert. A támadóval egy rendőr végzett.

1991. október 16.- Egy munkanélküli férfi a texasi Killen városának népszerű vendéglőjében 23 embert meggyilkolt, majd magával is végzett.

1999. április 20.- A coloradói Columbine középiskolájában két tizenéves diák ámokfutása közben 13 embert lőtt le, majd öngyilkosságot követett el.

2007. április 16. – Blacksburgben, a Virginiai Műszaki Egyetemen egy huszonhárom éves dél-koreai származású diák 32 embert ölt meg, ez a legsúlyosabb mészárlás, amely amerikai iskolában történt.

2009. április 3. – A New York szövetségi állambeli Binghamton egyik közigazgatási épületében 13 embert lőtt le egy férfi.

2009. november 5. – A texasi Fort Hood katonai bázison a hadsereg egyik pszichiátere Allah akbar! (Isten hatalmas) felkiáltással nyitott tüzet bajtársaira, akik közül 13-mal végzett, 42-t megsebesített.

2012. július 20. – A Colorado állambeli Aurora egyik mozijában egy Batman-film éjféli premierjén egy 27 éves férfi 12 embert lelőtt, 70-et pedig megsebesített.

2012. december 14. – A Connecticut szövetségi állambeli Newtownban egy 20 éves férfi 26 embert, köztük 20 gyereket ölt meg egy iskolában. A támadó végül magával is végzett.

2015. december 2. – A kaliforniai San Bernardinóban egy szociális központban feltehetően egy házaspár 14 emberrel végzett. A rendőrség a támadókat üldözés közben lelőtte.

2016. június 12. – A floridai Orlando egyik melegbárjában egy géppuskával felfegyverzett férfi 49 emberrel végzett és 53-at sebesített meg. A magát iszlám harcosnak nevező merénylőt a rendőrök lelőtték.

2017. október 2. – A nevadai Las Vegasban egy szálloda 32. emeletéről egy férfi tüzet nyitott a hotel mellett rendezett countryfesztivál vendégeire: 58 ember meghalt, 851-en megsebesültek. Az Egyesült Államok legvéresebb ámokfutását elkövető férfi öngyilkos lett mielőtt a rendőrség bejutott volna szállodai szobájába.

2017. november 5. – 26 embert megölt és több mint 30-at megsebesített egy fegyveres támadó a dél-texasi Sutherland Springs település baptista templomában. Az elkövető menekülés közben agyonlőtte magát.

2018. február 14. – A floridai Parkland városka középiskolájában egy agresszív magatartása miatt korábban kicsapott 17 éves diák 17 embert mészárolt le, 17-et megsebesített. A tettest letartóztatták.

2018. május 18. – A texasi Santa Fében 10 embert lőtt agyon egy 17 éves diák, tíz másikat pedig megsebesített. A gyanúsított robbanószerkezeteket is elhelyezett a létesítményben és környékén.

2018. október 27. – Egy 46 éves férfi 11 embert lőtt le a pittsburghi Élet Fája Zsinagógában. A támadót a rendőröknek sikerült elfogni.

2018. november 8. – Tizenhárom halálos áldozata volt a kaliforniai Thousand Oaks városában történt lövöldözésnek, amelyben egy fegyveres férfi a Borderline Bar & Grill nevű szórakozóhelyen tüzet nyitott egy diákrendezvény résztvevőire.