Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Hirdetés

Angliában 248, Észak-Írországban 11 helyi tanácsot választottak újjá részben vagy egészben. Az észak-írországi tanácsi választások voksait később kezdik összeszámolni.

A választóknak összesen 8804 tanácsnoki mandátumról kellett dönteniük.

Londonban ezúttal nem tartottak tanácsi választásokat.

Az érintett angliai választókörzetekben a Theresa May miniszterelnök vezette kormányzó Konzervatív Pártnak csaknem ötezer, a legnagyobb ellenzéki erőnek, a Jeremy Corbyn vezette Munkáspárt több mint kétezer képviselője volt.

Pénteken késő délelőttig az angliai tanácsi választókerületeknek nem egészen a fele deklarálta választási eredményeket. Ezek alapján a Konzervatív Párt eddig 442, a Munkáspárt 79 választott tanácsnoki helyet veszített.

A legnagyobb nyertesnek a hagyományosan harmadik legnagyobb országos brit politikai erő, a Liberális Demokraták tűnnek: a párt péntek délelőttig 304 fős mandátumnyereségben volt, de a Zöldek is 42 fővel növelték helyhatósági képviselőik számát.

A Liberális Demokraták az egyetlen országos brit párt, amelynek elsődleges politikai programja az, hogy Nagy-Britannia maradjon az Európai Unió tagja.

Brandon Lewis, a Konzervatív Párt elnöke pénteken a BBC rádiónak nyilatkozva elismerte, hogy a választási adatokból következtethetően „az embereknek elegük van” a Brexit-folyamatban kialakult patthelyzetből.

Ez volt az első választási megmérettetés azóta, hogy Theresa May kétszer is kezdeményezte a brit EU-tagság megszűnésének halasztását, miután a kilépés feltételrendszerét rögzítő megállapodást a londoni alsóház háromszor is elutasította.

A brit EU-tagság az eredeti menetrend alapján március 29-én szűnt volna meg.

Az április 10-én tartott soron kívüli EU-csúcs döntése alapján a jelenlegi haladék október 31-ig terjedhet, ennek feltétele azonban az, hogy Nagy-Britanniának részt kell vennie a májusi európai parlamenti választásokon, ha a brit parlament május 22-ig nem fogadja el a kilépési megállapodást.

Ebben az esetben a brit EP-választásokat május 23-án rendeznék.

Ha Nagy-Britanniának részt kell vennie az EP-választásokon is – amit a brit kormány mindenképpen szeretne elkerülni -, a felmérések szerint a Konzervatív Párt a negyedik helyre is visszaszorulhat. A brit EP-választásokat a jelenlegi közvélemény-kutatások alapján a radikálisan EU-ellenes brit választói tábor zászlóvivője, Nigel Farage alig néhány hete alapított új pártja, a Brexit Párt nyerné meg.

Farage pártja a mostani tanácsi választásokon nem vett részt.