Fotó: ShutterStock.com/Alexandre Rotenberg
Hirdetés

Az SNS adatai szerint 24 óra alatt 17 új halálesettel 60-ra emelkedett a vírus halálos áldozatainak száma az országban. A fertőzöttek aránya ugyanebben az időközben 18 százalékkal 3500-ra emelkedett. 252 pácienst kórházakban kezelnek, közülük 61-en intenzív osztályon vannak.

António Sales egészségügyi államtitkár lisszaboni sajtótájékoztatóján aggodalmát fejezte ki a kórházak korlátozott befogadó képessége miatt. Az államtitkár ugyanakkor hangsúlyozta, a helyzetet egyelőre még kézben tudják tartani.

Portugália múlt szerdán hirdetett veszélyhelyzetet, amelynek keretében António Costa miniszterelnök kormánya jelentősen korlátozhatja az állampolgárok, a sajtó, illetve a vállalati szféra jogait. A korlátozások egyelőre április 2-ig maradnak hatályban.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója a G20 csoportot alkotó országok állam- és kormányfőinek koronavírus-járvány ügyében tartott videokonferenciája alkalmával arról beszélt, hogy a pandémia hatványozott ütemben terjed. Sürgette a vezetőket, hogy fokozzák az egészségügyi védőfelszerelések előállítását, töröljék el a vonatkozó kiviteli tilalmakat, és biztosítsák a felszerelés egyenletes elosztását.

Tedrosz ismételten felhívta a figyelmet szerdán arra, hogy jelentős hiány van az egészségügyi dolgozók védelmét szolgáló felszerelésekből, különös tekintettel a műanyag védőmaszkokra, gumikesztyűkre, arcmaszkokra és köntösökre.