Csak részben átmeneti hatás eredménye a májusi egymilliárd eurós deficit a német külkereskedelmi mérlegben. Moritz Schularick közgazdászprofesszor arra hívta fel a figyelmet a Handelsblattban, hogy az év eleje óta látszik, hogy a szokásos (áprilisban még 3,1 milliárd eurós, tavaly májusban még 13,4 milliárd eurós) többlet mínuszba fog átfordulni. Szerinte ebben, tekintettel a növekvő energiaárakra semmi meglepő nincs. „Az olaj és a gáz árak ralija fél éve tart.Fontos látni, hogy nem a külföldről behozott termékek mennyisége emelkedett, hanem ezek értéke.Németországnak egyszerűen sokkal többet kellett fizetnie az importjáért, mint korábban.

Hirdetés

Ugyanakkor faramuci helyzet, hogy miközben a német kormány elkötelezett szankciós-politikát folytat Oroszország ellenében Ukrajna lerohanása miatt, a német kifizetések az orosz fél irányába csúcson vannak: a Németországba érkező orosz import az idén májusban 55 százalékkal haladta meg a tavalyi hasonló időszak adatát. A tavasz utolsó hónapjában ez 3,3 milliárd eurót jelentett, igaz, ez 9,8 százalékos mérséklődés az áprilisi záráshoz viszonyítva.

Összességében a behozatal éves bázison 26 milliárd euróval nőtt, az exportban 14 milliárd eurós változás állt be. Csakhogy miközben előbbi 2,7 százalékkal ugrott meg áprilisról májusra, utóbbi fél százalékos mínuszba fordult át ezen az időtávon.

Holger Görg, a Kieli Világgazdasági Intézet elnöke azt hangsúlyozta, hogy az ellátási szűk keresztmetszetek az importot és az exportot egyaránt lohasztják, de az export esetében markánsabb nyomot hagynak.

Korábban írtuk

Ezt egyszerű belátni, hiszen egy legyártott autó külföldi értékesítése jóval magasabb összeget jelent, mint a gyártáshoz beérkező alapanyagoké. Egyúttal viszont arról is beszélt, hogy még ha az energiaárak normalizálódnak is, és a háború, valamint a Covid-világjárvány is véget ér, akkor sem valószínű, hogy visszatérne a vaskos kereskedelmi többlet Németországban.Strukturális okok is meghúzódnak a háttérben– jegyezte meg ennek kapcsán. Ezért arra számít, hogy az import és az export hosszú távon nagyjából kiegyenlíti egymást.