A liberális milliárdos, Soros György nonprofit alapítványa 2018 második negyedévében 10,37 millió amerikai dollárt, vagyis közel 2,9 milliárd forintot fordított lobbitevékenységre, ami jóval magasabb összeg, mint az első negyedévben – írja a The Washington Free Beacon.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció, szerk.

Fotó: shutterstock.com

A Nyílt Társadalom Alapítvánnyal nem összetévesztendő Nyílt Társadalompolitikai Központ (OSPC) nevű, Washingtonban székelő nonprofit szervezet jelentéséből derült ki az óriási összeg, amelyet április 1. és június 30. között költöttek el. Az első negyedévben „mindössze” 2,52 millió dollárt, mintegy 697 millió forintot fordítottak erre a célra, így a két negyedév közti különbség majdnem 8 millió dollár, több mint 2 milliárd forint.

A kiadások hatalmas növekedése a Free Beacon szerint összefüggésben lehet azzal, hogy Magyarországon David B. Cornsteint nevezték ki az Egyesült Államok nagykövetének, aki várhatóan nem Sorosék utasításait követve működik majd, ellentétben az előző nagykövetekkel. Kirgizisztánban hasonló a helyzet: ott Donald Lút nevezték ki.

A Nyílt Társadalompolitikai Központ idén különös gondot fordít hazánkra, amiért az Országgyűlés elfogadta a külföldi szervezetek átláthatóságát és bevándorlást támogató tevékenységének korlátozását célzó „Stop Soros” törvénycsomagot. A Nyílt Társadalom Alapítvány (OST) ezt követően jelentette be budapesti irodájának Berlinbe költöztetését. Ez persze nem jelenti azt, hogy Soros feladta volna magyarországi küzdelmét.

Soros eddig összesen több mint 3,5 milliárd forintot költött lobbitevékenységre idén, így 2018 újabb rekordév lehet a milliárdos számára. A 2017-es év az eddigi csúcstartó. Ekkor Donald Trump beiktatása nyomán 16,2 millió dollárt költöttek el Soros szervezetei.