Fotó: képernyőkép

Legfrissebb írását Soros azzal kezdi: aggasztó időket élünk, túl sok dolog történik túl gyorsan, az emberek össze vannak zavarodva.

Hirdetés

„A Columbia Egyetem gazdaságtörténésze, Adam Tooze egy szót is népszerűsített ennek a helyzetnek a leírására. Ő ezt »polikrízisnek« nevezi. A polikrízisnek sok forrása van. Véleményem szerint a világot ma sújtó polikrízis legfőbb forrása a mesterséges intelligencia. A klímaváltozás a második, az Ukrajna elleni orosz agresszió pedig a harmadik” – olvasható Soros véleménycikkében.

A folytatásban hosszan ír arról, hogy veszélyesnek tartja a mesterséges intelligenciát, egyebek mellett azért, mert „a mesterséges intelligencia a zárt társadalmakat segíti és halálos veszélyt jelent a nyílt társadalmakra”

A klímaváltozás kapcsán arra a következtetésre jut, hogy „nagy lemaradásban vagyunk az éghajlatváltozás elleni harcban”. Éppen ezért szerinte „mindent meg kellene tennünk, amit a klímatudósok szükségesnek tartanak – ideértve a kibocsátások mély és gyors csökkentését, a többlet üvegházhatású gázoknak az atmoszférából való eltávolítását és a Sarkkör újrafagyasztását.”

A legérdekesebb azonban talán a háborúról szóló rész, amelyből egyértelműen kiderül, hogy a milliárdos a további fegyverszállítások és a háború folytatása mellett teszi le a voksát.

Azt írja, „az ukrán hadsereg hősiesen ellenáll, és az Egyesült Államok és Európa erős támogatásával megfordította a helyzetet. Az orosz hadsereg nem több papírtigrisnél, melynek rossz és mélyrehatóan korrupt a vezetése. A Wagner-csoport, a zsoldos magánhadsereg, átmenetileg megtámogatta a támadást, de végül nekik sem sikerült legyőzniük Ukrajnát”.

Soros György úgy fogalmaz, „Ukrajna most készen áll egy ellentámadás megindítására, amint a Nyugat által megígért összes fegyverzet és felszerelés megérkezik. Biden még ahhoz is hozzájárult, hogy Ukrajna F-16-os vadászgépeket kapjon.”

Szerinte ez az ellentámadás sikeres lesz, és meglepő részletességgel vázol fel egy lehetséges forgatókönyvet.

„A célpont a Krím-félsziget lesz, az orosz haditengerészet központi bázisa. A félszigetet Oroszországgal összekötő, korábban már megrongált híd elpusztításával Ukrajna ezt a stratégiai eszközt stratégiai tehertétellé változtathatja, mert a Krím-félszigetnek nincsen vízellátása. A híd elpusztításával a Krím-félsziget csak Ukrajnától számíthat vízre.”

Korábban írtuk

Soros szerint a társadalom így az orosz elnök rendszere ellen fordulhat, és „Putyin álma, egy újjáépített Orosz Birodalom, szétomolhat, és lehet, hogy többé már nem fog veszélyt jelenti Európára, illetve a világra”.

Úgy fogalmaz, az ukrajnai háború vége pozitív sokként fogja érni a világot, ami „lehetőséget jelenthet Biden számára, hogy csökkentse a feszültséget az Egyesült Államok és Kína között, mely maga is gazdasági hanyatlásban van, ez pedig Hszi Csin-ping elnököt lehet, hogy fogékonyabbá teszi az Egyesült Államokkal való megállapodásra”.

„Az oroszok ukrajnai veresége és a kínai-amerikai feszültségek enyhülése talán lehetőséget teremt a világ vezetői számára, hogy az éghajlatváltozásra fókuszáljanak, mely a civilizációnk elpusztításával fenyeget. De csak egy szűk és kanyargós ösvény vezet el ehhez az eredményhez” – írja kedden publikált véleménycikkében Soros György.