Levetette az álarcát a Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezés azzal, hogy beszállt a választási küzdelembe – jelentette ki kedden Robert Fico, a legerősebb szlovák kormánypárt, az Irány – Szociáldemokrácia elnöke, korábbi kormányfő, aki a belpolitikai válság idején tömegtüntetéseket tartó szervezet vezetőit „Soros gyerekeinek” nevezte.

Fotó: MTI, archív

Robert Fico erről pozsonyi sajtótájékoztatóján beszélt, ahol egyebek mellett arra reagált, hogy a Tisztességes Szlovákiáért – amely eddig kizárólag politikamentes, civil kezdeményezésként jellemezte magát – gyakorlatilag beszállt az őszi helyhatósági választások küzdelmébe, amikor támogatásáról biztosított több olyan jelöltet, akik nagyobb városok főpolgármesteri tisztségéért akarnak indulni.

A Tisztességes Szlovákiáért egy nappal korábban jelentette be, hogy három szlovákiai nagyvárosban – Pozsonyban, Nyitrán és Zsolnán – függetlenként induló főpolgármester-jelölteket támogat a novemberi helyhatósági választásokon.

„Olyannak mutatták magukat, mint egy szép kezdeményezés, aminek semmi köze nincs a politikához, de becsaptak mindenkit” – véleményezte a teljes kormányátalakítással végződő szlovák belpolitikai válságban vezető szerepet betöltő Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezést Robert Fico. Hozzátette: ha a kezdeményezés vezetői be akarnak szállni a politikai küzdelembe, alapítsanak pártot, és ne egy civil szervezet szerepében tetszelegjenek, amelyet aztán politikai mozgalommá alakítanak.

„Nagyon rossz lenne, ha az országot nem a polgárai által választott politikusok, hanem külföldi pénzemberek irányítanák” – hangsúlyozta Fico, aki szerint pártja jó eredményt fog elérni az őszi helyhatósági és a 2020-ban esedékes parlamenti választásokon is.

„Nekem mindegy, mit beszélnek ezek a Soros-gyerekek, mi jó eredmény elérésére készülünk a helyhatósági választásokon és a következő parlamenti választáson is, amely után kormányt akarunk alakítani” – szögezte le Robert Fico.

A lemondani kényszerült szlovák miniszterelnök korábban már többször is összefüggésbe hozta Soros György milliárdos személyét a tavasszal kialakult belpolitikai válsággal, amelyet külföldről szervezett államcsínykísérletnek minősített. Fico kijelentései a többnyire külföldi kézben lévő liberális szlovák sajtót arra késztették, hogy „cenzúrázza” a volt miniszterelnök olyan kijelentéseit, amelyekben Soros is említésre kerül.