A liberális milliárdos, George Soros megsokszorozta lobbi-erőfeszítéseit, köztük a szülőhazája, Magyarország egyes törvényei elleni fellépését – írta a The Washington Free Beacon konzervatív hírportál. 

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A portál képviselőházi és szenátusi dokumentumokból kiderülő adatokat sorolt, és kitért Sorosnak egyes magyar törvények elleni lobbizására is. 
    
A Nyílt Társadalom Politikai Központ – amelynek székhelye az amerikai fővárosban, Washingtonban van, és teljesen független az ösztöndíjakat adó Nyílt Társadalom Alapítványoktól – az idei év első hat hónapjában 4,6 millió dollárt költött lobbizásra, már csaknem annyit, mint tavaly, az egész évben összesen. A Nyílt Társadalom Politikai Központnak három lobbistája van az amerikai törvényhozásban: mindhárman lobbiznak Soros céljai érdekében, de nemcsak a képviselőházban és a szenátusban, hanem a Nemzetbiztonsági Tanácsban, a védelmi minisztériumban és a külügyminisztériumban is. A portál nem nevezi meg a lobbistákat. 
    
„Soros az év során drasztikusan kibővítette azon politikai céljait, amelyek érdekében lobbizik” – fogalmaz a portál. Közli, hogy Soros április és június között 17 különböző ügyben finanszírozott lobbistákat, és köztük konkrétan megemlíti a külföldről finanszírozott szervezetek szabályozásáról készült magyar törvény elleni lobbitevékenységét. 
    
A The Washington Free Beacon utal arra, hogy a magyar parlament júniusban elfogadta azon külföldi finanszírozású szervezetek működését szabályozó törvényt, amelyek „veszélyeztetik az ország politikai és gazdasági érdekeit, és beavatkoznak intézményei működésébe”.
    
A portál által idézett kongresszusi dokumentumokból az is kiderül, hogy Sorosék – a nemzetközi akadémiai szabadságra hivatkozva – lobbiztak a magyar felsőoktatási törvény ellen is, amelyet a Politikai Központ CEU-törvénynek nevez. 
    
„Soros Nyílt Társadalom Alapítványai egy sor prominens NGO-nak (nem kormányzati szervezetnek) adtak pénzt Magyarországon” – hangsúlyozza a portál, hozzátéve, hogy a Soros-csoport szerint a felsőoktatási törvény „a demokratikus hangok elfojtását célozza Magyarországon”. 
    
A The Washington Free Beacon szerint a Nyílt Társadalom Politikai Központ 2012-ben 12,4 millió, 2015-ben 8,5 millió, 2016-ban pedig 5,6 millió dollárt költött politikai céljai megvalósítására.

(MTI)