Fotó: shutterstock.com (archív, szerk.)
Hirdetés

Az Origo brüsszeli értesülései szerint a „brüsszeli elit” azzal az „elvtelen kompromisszummal” próbálkozik, hogy a szocialista Frans Timmermanst az Európai Bizottság (EB), a néppárti Manfred Webert pedig a sokkal súlytalanabb Európai Parlament (EP) elnökének teszik meg.

Azt írták: az EB elnöki tisztségére sokáig befutónak hitt Manfred Weber körül „elfogyott a levegő”, és az Európai Néppárt „belemenne abba az elvtelen alkuba”, miszerint a meggyengült Weber helyett legnagyobb riválisát, a szocialisták csúcsjelöltjét, Frans Timmermanst támogatná, cserébe a politikai értelemben súlytalanabb EU-s parlamenti elnöki posztért.

Az Origo szerint ez a terv három ok miatt is akadályokba ütközhet. Egyrészt azért, mert a V4-ek továbbra is egységesen ellenállnak „a füstös szobákban hozott háttéralkunak”. Emellett az angolok és az olaszok is fenntartásokkal fogadják a javaslatot, valamint a lap információja szerint nem támogatja Timmermans jelölését Donald Tusk sem.

A holland politikus elutasítottsága elsősorban oda vezethető vissza, hogy Soros György érdekeit képviseli – írták. Timmermans bizottsági elnökké választásával az Origo szerint szintet ugrana Soros, mert nem kevesebb történne, minthogy közvetlen emberén keresztül diktálna, és érvényesítené gazdasági-politikai befolyását az új ciklusban. Ezzel soha nem látott mértékben fonódna össze Sorossal az Európai Unió – fogalmaztak.