Tömör, de nem igazán kíméletes stílusban megírt cikket közölt a független német Freie Welt, az AfD (Alternatíva Németországért) párt vezetőségéhez közel álló portál. Az írás teljes címe: „George Soros propaganda-szócsöve: a fősodratú média a milliárdosnak a legjobb színpaddal szolgál”. 

Fotó: MTI, archív, illusztráció


Fotó: MTI, archív, illusztráció

A cikk azzal kezdődik, hogy leszögezi: „Amikor Soros beszél, a fősodratú médiumok és a régi pártok azonnal hegyezik a fülüket. Olyan ez nekik, mintha az a kéz szólalna meg, amely eteti őket.”

Soros célja a dublini rendszer megreformálása és az, hogy így újra lendületbe hozza a migrációs mozgást. Ezen kívül azt akarja, hogy Olaszország több pénzt kapjon, amivel ott az EU-val szemben kritikus hangulatot meg lehetne fordítani. 

És valóban, írja a szerző, lenyűgöző, hogy „mekkora médiajelenléte van a multimilliárdos és politikai drótokat rángató George Sorosnak”. Ha viszont arra gondolunk, hogy Soros a világ legnagyobb politikai NGO-hálózatát saját zsebéből fizeti, akkor már kevésbé bámulatosa dolog. 

Most a HuffPost internetes portál és a német Focus hetilap újra kitakarította színpadát Soros uniós- és migrációs propagandája számára. Soros úgy látja, hogy az EU veszélyben van, ha a migráció kérdéseiben nem jutnak egyezségre. Olaszországnak több pénzt kellene kapnia szerinte az EU-tól azért is, hogy az ország ne veszélyeztesse az Európai Uniót vagy egészen egyszerűen ne verje azt szét. 

Soros mindenek előtt azt követeli, hogy a dublini szabályokat szüntessék meg, hiszen így a menedékkérők mindenhol menedéket kaphatnának. 

„Németországnak és Franciaországnak elöl kell járniuk a dublini szabályok megreformálásában és meg kell győzniük a többi országot (gondolunk itt Ausztriára, Magyarországra, Lengyelországra, stb.). Ezen kívül az EU-nak több fejlesztési pénzzel kellene Afrikát segítenie„.
 
„Az ember felteszi a kérdést, hogy egy olyan valaki, mint Soros, valamiféle kiskirályként tulajdonképpen hogyan szelheti keresztül-kasul Európát és az Egyesült Államokat, és miként tehet fel kérdéseket csak úgy Washingtonban és Brüsszelben”. 

Soros rendszeresen jelen volt Hillary Clinton és Barack Obama kampányrendezvényein, és különféle uniós találkozókon. Ráadásul beszélhet az Európai Parlamentben, követeléseket állíthat az uniós tagországokkal szemben arra vonatkozóan, hogy mennyit fizessenek a menekültpolitika kasszájába. 

A fősodratú média a világért sem kérdőjelezné meg, amit Soros mond, főként bírálni nem bírálják. Vannak kivételek, ezek közé tartozik például az RT.
 
Úgy tűnik tehát, hogy ez az ember szent és sérthetetlen, akihez uniós politikusok zarándokolnak, vagy pedig próféta, akinek proféciáira a politikusok várnak.