Hirdetés

A parlament ülését azért hívták össze, hogy a kormányfő beszámoljon a kialakult háborús helyzetről és ismertesse az európai, valamint a spanyol válaszlépéseket.

Mint mondta, Spanyolország 150 fővel növeli a Lettországban NATO-missziót teljesítő katonáinak számát, de nem küld csapatokat Ukrajnába, ahogy a transzatlanti szövetség sem.

„Csodálat és tisztelet azért a hősiességért és eltökéltségért, amellyel (Ukrajna) népe harcol szabadságáért és függetlenségéért” – fogalmazott a miniszterelnök az ülésteremben jelenlévő  ukrán nagykövetségi ügyvivőhöz szólva, akit állva tapsoltak meg a képviselők.

Pedro Sánchez beszédében felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy azonnal engedje szabadon a háború ellen tiltakozó oroszokat, és szolidaritását fejezte ki az orosz népnek is, amely szerinte „elnökének birodalmi törekvései miatt” szintén elszenvedője a háború következményeinek.

Korábban írtuk

„Putyin fél Európától, mert fél a demokráciától” – vélekedett a kormányfő, hangsúlyozva, hogy az orosz elnök stratégiai hibákat vétett az invázióval: alábecsülte Ukrajna ellenálló képességét és azt gondolta, hogy Európa megosztott lesz.

„Egységesebbek vagyunk, mint valaha” – mondta Pedro Sánchez, példaként felsorolva az elfogadott uniós szankciókat, amelyek célja „Putyin és az őt támogató oligarchák” elszigetelése.

„Putyin rezsimje számára világosnak kell lennie, hogy ezek a szankciók mindaddig érvényben maradnak, ameddig véget nem vet az inváziónak, nem vonul ki Ukrajnából és vissza nem tér az Orosz Föderáció nemzetközileg elismert határaihoz” – mondta a kormányfő.

Bejelentette: Spanyolország javasolja, hogy a további intézkedések részeként Oroszország kerüljön fel az adóparadicsomok feketelistájára is.

Pedro Sánchez felhívta a figyelmet arra, hogy az elfogadott szankciók kedvezőtlen hatással lesznek az európai és a spanyol gazdaságra is. „Európa ezzel az áldozattal fizeti meg, amit az ukránok a szabadságukkal és az életükkel” – jegyezte meg.

Véleménye szerint a következmények enyhítése érdekében Európa stratégiai autonómiájának növelésén kell dolgozni, míg belföldön nemzeti paktum elfogadását javasolta a pártoknak. A nemzeti megállapodás egyebek mellett foglalkoztatást, adózást, a szociális kérdéseket és energiaügyet is érintő intézkedéseket tartalmaz.

A parlamenti pártok vezérszónokai valamennyien elítélték az Ukrajna elleni végrehajtott orosz katonai akciókat, azonban a szocialistákkal koalícióban kormányzó Együtt képesek vagyunk (Unidas Podemos) politikusa, Pablo Echenique hibának nevezte, hogy Spanyolország fegyvert küld Ukrajnának.

Cuca Gamarra, a legnagyobb ellenzéki erőnek számító konzervatív Néppárt frakcióvezetője üdvözölte ezt a döntést, de ugyanakkor kevesellte a kormány segítségnyújtó intézkedéseit.

Santiago Abascal, a Vox elnöke szerint Pedro Sánchez alkalmatlan a helyzet kezelésére, ezért követelte a lemondását. Az Unidas Podemosra utalva azt mondta: Putyin szövetségesei a kormányban vannak.

Gabriel Rufián, a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) frakcióvezetője tiltakozott a spanyol fegyverszállítmány küldése ellen, és szorgalmazta, hogy arról szavazzon a törvényhozás.

A  spanyol parlament homlokzatára kitűzték az ukrán zászlót és vasárnapig minden este kék-sárga színekkel világítják meg az épületet.