A 47,6 milliós Spanyolországban közel 5,5 millió külföldi él, akiknek több mint egyharmada latin-amerikai országokból származik. Ezekben a hivatalos adatokban azonban nem szerepelnek azok, akik illegálisan tartózkodnak Spanyolországban, illetve a bevándorló-hátterű spanyol állampolgárok növekvő számát sem veszik figyelembe.

Hirdetés

Az utóbbi időben felgyorsult a népességcsere. Pedro Sánchez baloldali kormánya arra törekszik, hogy rengeteg illegális bevándorlónak adjon tartózkodási engedélyt. A spanyol képviselőházban egyre gyakrabban vitáznak azon, hogy a 2021. november 1-je előtt érkezett bevándorlóknak automatikusan tartózkodási engedélyt adjanak.

A törvényjavaslatot előterjesztő Regularización Ya (Regularizáció Most) nevű civil szervezet szerint ez több mint félmillió, jelenleg Spanyolországban tartózkodó illegális bevándorlót érintene.

A szocialisták koalíciós partnere, az Unidas Podemos támogatja a törvényjavaslatot, akárcsak a kisebb szélsőbaloldali pártok és a függetlenségpárti regionális pártok, amelyek támogatása elengedhetetlen ahhoz, hogy Sáncheznek többsége legyen a parlamentben. A tervezetet ellenzők szerint azonban az a baj az intézkedéssel, hogy köztudottan arra ösztönzi a potenciális illegális bevándorlókat, hogy szerencsét próbáljanak abban a reményben, hogy egyszer majd ők is kapnak tartózkodási engedélyt. Pedro Sáncheznek viszont láthatóan nincs ezzel gondja.

Korábban írtuk

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el a Magyar Nemzet oldalán.