Fotó: ShutterStock.com/Photo_Traveller
Hirdetés

A halálos áldozatok száma 276-tal emelkedett szombatra a pénteki 281 és a csütörtöki 268 után. A járvány egy hónappal ezelőtti csúcsán, április 2-án 950-en veszítették életüket.

A dél-európai országban a SARS-CoV-2 nevű vírust az első igazolt eset január végi megjelenése óta 216 582 ember szervezetében mutatták ki. Az elmúlt 24 órában 1147 új fertőzöttet regisztráltak. Pénteken 1175, csütörtökön 1309 új fertőzöttről adtak hírt a hatóságok a legmegbízhatóbbnak tartott PCR-tesztek alapján. A szaktárca összesítése nem tartalmazza azokat a pozitív eseteket, amelyeket más vizsgálati eljárásokkal azonosítottak.

A fertőzöttek több mint a fele, 117 248 páciens már legyőzte a vírust, számuk szombatra 2572-vel emelkedett.

Korábban írtuk

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója napi online sajtótájékoztatóján Madridban elmondta: országosan az elmúlt két hétben 100 ezer lakosonként 57 fertőzést azonosítottak, míg a két héttel korábbi periódusban 132, azt megelőzően pedig 233 esetet.

A járvány mérséklődése miatt a spanyol kormány engedélyezte szombattól a szabadtéri sporttevékenységeket, miután az elmúlt hét hétben csak munkába járás, bevásárlás és kutyasétáltatás miatt lehetett az utcán tartózkodni. A gyerekek számára egy hete tették lehetővé, hogy elhagyják otthonukat egy-egy órára naponta.

A hetek óta néptelen utcákon már kora reggel megjelentek a sétálók, kocogók, biciklizők, az emberek újra birtokba vették a szabadtéri edzőtermeket, a tengerpartokon ismét jógáznak, szörföznek. Sokan viselnek szájmaszkot, gumikesztyűt.

A különböző korosztályok más-más idősávban élvezhetik a hétvégi meleg, napos időt.

„Óvatosság és felelősség” – ezt kérte a spanyoloktól Pedro Sánchez miniszterelnök reggel közzétett Twitter-üzenetében, hangsúlyozva a szabályok betartásának fontosságát, mivel a „vírus még itt van”.

A madridi autonóm közösség szombaton ünnepli a tartomány napját, amellyel a francia megszállás elleni spanyol függetlenségi háborút elindító, 212 évvel ezelőtti felkelésre emlékeznek. Idén azonban ezt a napot a járvány elleni küzdelemben részvevők előtti tisztelgésnek, valamint az áldozatok emlékének szentelte a tartományi vezetés. A Madrid főterének számító Puerta del Solon a szokásos nagyszabású rendezvény helyett most mintegy ötvenen sorakoztak fel egymástól több mint egyméteres távolságra, egészségügyi dolgozók, tűzoltók és a különböző rendfenntartó egységek képviselői.

Spanyolországban a madridi autonóm közösséget sújtotta legerősebben a járvány, 62 073-an fertőződtek meg az új koronavírussal, közülük 8292-en elhunytak. A gyógyultak száma elérte a 37 530-at.

A spanyol kormány korábbi bejelentése alapján a március 15-e óta hatályban lévő szükségállapot újabb, immár negyedszeri meghosszabbítását fogja kezdeményezni a parlamentnél, ezúttal május 24-ig. Jövő hétfőtől viszont szakaszosan elkezdik feloldani a járványügyi korlátozásokat. Négy, egyenként legkevesebb két hétig tartó fázisban enyhítenek az óvintézkedéseken, várhatóan június végéig. A tervek szerint például a kiskereskedelmi és vendéglátó egységek, szállodák május közepétől nyithatnak ki fokozatosan, szigorú feltételek mellett.

Spanyolországban a tömegközlekedési eszközökön jövő hétfőtől kötelező lesz a szájmaszk viselése – jelentette be a spanyol kormányfő online sajtótájékoztatóján szombaton Madridban.

Mint mondta, a főbb közlekedési csomópontokon összesen hatmillió darabot osztanak ki ingyenesen védőmaszkokból azért, hogy mindenki teljesíteni tudja ezt az új előírást. Ezenkívül az önkormányzatok hétmillió, különböző szociális szervezetek 1,5 millió maszkot kapnak azzal a feladattal, hogy juttassák el a lakossághoz – tette hozzá.

Az elmúlt másfél hónapban a szájmaszk hiánycikknek számított az országban, a patikák bejáratainál felirat hirdette, hogy hiába keresik a vevők, csakúgy mint a gumikesztyűt és a kézfertőtlenítőt. Ezeket a plakátokat napokkal ezelőtt felváltották azok a tájékoztatók, amelyek szerint mindezek már kaphatók.

„Az elvégzett tesztek számában az ötödik helyen állunk a világon” – emlékeztetett Pedro Sánchez, részletezve, hogy a legmegbízhatóbbnak tartott PCR-tesztekből az elmúlt héten 290 ezret, a vírussal szemben termelt ellenanyagot kimutató szerológiai tesztekből 271 ezret végeztek el. Április 30-ig összesen több mint 1,9 millió koronavírus-vizsgálat készült.

A spanyol egészségügyi minisztérium szombati jelentése szerint a PCR-tesztek eddig 216 582 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust. A fertőzés következtében 25 100-an hunytak el. A gyógyultak száma 117 248. A szaktárca összesítése nem tartalmazza azokat a pozitív eseteket, amelyeket más vizsgálati eljárásokkal azonosítottak.

A miniszterelnök megerősítette: a március 15-e óta hatályban lévő szükségállapot újabb, immár negyedszeri meghosszabbítását fogja kezdeményezni a parlamentnél, ezúttal május 24-ig. Emlékeztetett: hétfőtől szakaszosan elkezdik feloldani a járványügyi korlátozásokat. Négy, egyenként legkevesebb két hétig tartó fázisban enyhítenek az óvintézkedéseken, várhatóan június végéig.

Hétfőtől, az úgynevezett nulladik fázisban, előzetes időpontfoglalás után újból fogadhatnak vendéget a fodrászatokban, ügyfelet a különböző műhelyekben, de egyszerre csak egy személyt.

A rá következő hétfőn rögtön az egyes fázisba lép a járvány által legkevésbé érintett Kanári-szigetek három szigete, La Gomera, El Hierro, La Graciosa, továbbá a Baleár-szigeteken Formentera. Ebben a szakaszban szigorú biztonsági előírások mellett kinyithatnak például azok a kiskereskedelmi egységek, amelyek nem bevásárlóközpontokban vannak, az éttermek teraszain, 30 százalékos kihasználtsággal megindulhat a vendégfogadás, ugyanilyen arányban lehet újból látogatni a vallási helyszíneket. Újranyithatnak a szállodák, azzal a feltétellel, hogy zárva tartják a közös helyiségeket.

Az ország többi részén mindez május közepétől várható a járvány alakulásától függően.

Pedro Sánchez bejelentette azt is, hogy a kormány jövő heti ülésén 16 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatásról dönt a tartományok javára, amelyből 10 milliárd eurót egészségügyi, egymilliárd eurót szociális kiadásokra, ötmilliárd eurót pedig a kieső gazdasági teljesítmény pótlására szánnak.

A kormány számításai szerint a járvány következtében az ország gazdasági teljesítménye 9,2 százalékkal csökken idén, a munkanélküliség pedig 19 százalékra nő. A költségvetés várható hiánya 10,34 százalék lesz.

Az ország gazdasági növekedése tavaly kétszázalékos volt, amely meghaladta az uniós átlagot, míg a munkanélküliségi ráta 13,78 százalék, az államháztartási deficit pedig 2,7 százalék volt.