Hambantotában található a szigetország legdélebbi kikötője. A Jüan Vang 5 augusztus 16-22. között tartózkodik Srí Lankán. Eredetileg augusztus 11-én érkezett volna, de Colombo az indiai aggodalmak miatt halogatta a kikötési engedély megadását.

Hirdetés

A külügyminisztérium közleménye szerint a hajó csak feltankol, és nem végez tudományos kutatást a Srí Lanka-i vizeken. Az indiai kormány korábban aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a hajó esetleg katonai létesítményeit akarja kikémlelni. Srí Lanka India közelében található.

Külföldi biztonsági szakértők szerint a Jüan Vang 5 Kína legújabb generációs űrkutató hajóinak egyike, amelyet műholdak megfigyelésére használnak. India szerint valójában kettős felhasználású kémhajóról van szó. Az amerikai védelmi minisztérium úgy tudja, hogy a Jüan Vang típusú hajókat a kínai hadsereg egyik részlege működteti.

A súlyos gazdasági válságba jutott Srí Lankára Kína és India is igyekszik kiterjeszteni befolyását. India idén többet segített a szigetországnak, mint bármely más állam. Újdelhi attól tart, hogy a rivális Kína katonai bázisként használhatja Hambantota kikötőjét.

Korábban írtuk

Kína több milliárd dollár értékben nyújtott fejlesztési hiteleket Srí Lankának, egyebek között a hambantotai kikötő megépítésére. Azonban Colombo nem tudta visszafizetni a tartozást, ezért 2017-ben 99 évre bérbe adta a kikötőt egy kínai vállalatnak.