A Ceylon Petroleum Corporation (CPC) nemzeti olajfinomítót márciusban bezárták, miután a kormány likviditási problémák miatt nem tudta finanszírozni a nyersolaj – és más termékek – importját.

Hirdetés
Fotó: shutterstock.com (archív)

Az orosz szállítmány is több mint egy hónapig várakozott a főváros, Colombo kikötőjében, mert Srí Lanka nem tudott 75 millió dollárt előteremteni a kifizetésére – mondta el Kancsana Widzseszekera energiaügyi miniszter.

Colombo – az ukrajnai háború miatti nemzetközi felzúdulás és az Oroszországgal szembeni szankciók ellenére – Moszkvától vásárolna nyersolajat, szenet, gázolajat és benzint. Ennek érdekében tárgyalások zajlanak a felek között – tette hozzá a tárcavezető.

A Srí Lanka-i olajfinomítót körülbelül 90 000 tonna szibériai könnyű nyersolajjal látják el, amelyet egy dubaji közvetítőtől, a Coral Energytől vásároltak hitelre.

Korábban írtuk

Az energiaügyi miniszter elmondta, hogy a finomítónak már 735 millió dollárnyi hátraléka van a beszállítóival szemben. Megjegyezte: a szibériai nyersolaj nem ideális az iráni könnyű nyersolajra optimalizált finomító számára, de egyetlen más beszállító sem volt hajlandó hitelt adni az országnak.

Az Európai Unió vezetői hétfőn ülnek össze, hogy megpróbáljanak megegyezésre jutni az Oroszországgal szembeni újabb szankciókról, egyebek között az olajembargóról. Az Egyesült Államok már korábban embargót hirdetett az orosz kőolajra.

Eközben Srí Lankán hosszú sorokban kígyóznak az emberek a benzinkutak előtt, hogy több órás várakozás után hozzájussanak valamicske üzemanyaghoz és palackozott gázhoz. A 22 millió lakosú országot súlyos gazdasági válság sújtja, amely egyebek között élelmiszer- és gyógyszerhiányban, illetve száguldó inflációban nyilvánul meg. Országszerte mindennaposak a tüntetések.