Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Nagy-Britannia magyarországi nagykövete szerint továbbra is stabil a szigetországban dolgozó magyarok helyzete a szerdán jóváhagyott brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodás-tervezet alapján.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Iain Lindsay az M1 aktuális csatornán csütörtökön azt mondta, sikerült egy olyan megállapodás-tervezetet létrehozni, amely rendezheti az Egyesült Királyságban élő 3,5 millió külföldi – köztük 250 ezer magyar – sorsát.

Hangsúlyozta: Nagy-Britannia tiszteletben tartja azt, amit a külföldiként dolgozók gazdaságilag és kulturálisan hozzátesznek az országhoz.

Elmondta: két év alatt született meg az a 570 oldalas megállapodás-tervezet, amelyre mérföldkőként lehet tekinteni a Brexit-tárgyalások során. A dokumentum biztosítja azt, hogy ne legyen egy „kemény határ” Észak-Írország és Írország között, továbbá pénzügyileg is méltányos, hiszen 39 milliárd fontban (14 ezer milliárd forintban) állapítja meg a brit pénzügyi kötelezettséget az EU-val szemben – tette hozzá.

A népszavazás megismétlésének lehetőségéről a nagykövet azt mondta: ezzel kapcsolatban a politikai zaj egyre erősödik 2019-hez közeledve, de sem a brit ellenzék, sem a kormánypárt nem szeretne megismételt népszavazást.

Kiemelte: az Egyesült Királyságban ritkán tartanak népszavazást, két és fél éve 18 millión egy demokratikus népszavazáson a Brexitre szavaztak, ezt pedig nem lehet felülírni.

A brit parlament ma tárgyalja a kormány által szerdán elfogadott megállapodás-tervezet, november 25-én pedig a tervek szerint rendkívüli EU-csúcsot tartanak  megállapodás megkötése érdekében. A megállapodás-tervezet szerint megkötések nélkül Nagy-Britanniában maradhatnak azok a külföldi EU-állampolgárok, akik a Brexit jövő márciusra várható dátuma után előirányzott, várhatóan 2020 decemberének végéig tartó átmeneti időszak lejártáig már öt évet eltöltöttek az országban.