Fotó: ShutterStock.com/okanozdemir
Isztambul, 2020. április 17.
Hirdetés

Az újonnan regisztrált betegek napi száma Törökországban április 6-án járt legutóbb 3100-hoz közeli szinten, azóta 3783 és 5138 között mozgott. A mostani értékkel a fertőzöttek száma megközelítette a százezret, 98 674-re emelkedett.

Koca szerint az adatok azt mutatják, hogy a járvány az ellenőrzésük alá került. Egyúttal hangsúlyozta, hogy járvány elleni küzdelemben adatot elhallgatni legalább olyan veszélyes, mint maga a járvány. Ha nincs meg a bizalom, ilyen léptékű járványon nem lehet túljutni – tette hozzá. A tárcavezető azt is mondta, hogy a világjárvány ellenére a török kórházak annyira sincsenek leterhelve, mint azelőtt, a telítettség például még mindig mintegy 30 százalék.

Az egészségügyi miniszter később rámutatott: a korai diagnózisnak és a hatékony kezelésnek köszönhetően az intenzív osztályokon fekvő, valamint a lélegeztetőgépre kapcsolt betegek száma napról napra csökken. Közölte: jelenleg 1814 fertőzöttet gondoznak az intenzív osztályokon, 51-gyel kevesebbet, mint előző nap, gépi lélegeztetésre pedig 985-en szorulnak, ami 21-gyel alacsonyabb a keddi értéknél, így ezzel április 13. óta nem volt ilyen alacsonyan. A gyógyultnak minősítettek száma az elmúlt napban 1559-cel, tehát az új esetek nagyjából felével emelkedett, és elérte a 16 477-et.

A török hatóságok a kórokozó hivatalos, március 11-ei megjelenése óta csaknem 751 ezer vírustesztet végeztek el a 83 milliós országban, ebből hetedik napja, szerdán is csaknem 40 ezret.

A Török Orvosszövetség (TTB) szerdai közleményében arról adott tájékoztatást, hogy az országban eddig 3474 egészségügyi dolgozó fertőződött meg az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2), akik közül 1307-en orvosok, tehát csaknem a 38 százalékuk. A kórokozó által kiváltott betegségben (Covid-19) 24 egészségügyi alkalmazott vesztette életét, köztük 14 orvos – emelte ki a TTB.

Törökország – a többi muszlim országhoz hasonlóan – a böjti hónap, a ramadán pénteki kezdetére készül.

A belügyminisztérium szerdán egyebek mellett elrendelte, hogy a hagyomány ellenére a ramadán során tilos lesz közösségileg fogyasztani a koplalás nappali óráit megelőző hajnali, és a naplemente utáni böjttörő étkezést. Utóbbihoz a nagyobb városokban tízezrek szoktak összegyűlni a köztereken.

A török vallásügyi hivatal (Diyanet) a közelmúltban arra hívta fel a figyelmet, hogy ramadánkor minden egészséges hívőnek Allah parancsa szerint kötelessége böjtölni, aminek elhalasztása nem lehetséges. Nyomatékosították: szakértőktől származó információk értelmében egészséges emberek böjtölése nem jelent külön kockázatot a betegség terjedése szempontjából. Ezen felül ugyancsak leszögezték: nincs arra vonatkozóan bizonyítékra alapozott orvosi megállapítás, hogy a böjtölés negatívan hat az immunrendszerre, ellenkezőleg, vannak olyan tudományos tanulmányok, amelyek a böjtölésnek az immunrendszerre gyakorolt pozitív hatásairól szólnak.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a napokban a ramadánnal kapcsolatban azt jelezte: célkitűzésük, hogy a böjti hónap során is „a legmagasabb szinten” betartassák az óvintézkedéseket, és az ország utána visszatérhessen „a megszokott kerékvágásba”.

Törökország 31 nagyobb városában – köztük Isztambulban és Ankarában – az utóbbi két hétvégén kijárási tilalom volt érvényben, amit ezen a héten csütörtökre és a péntekre is kiterjesztenek egy nemzeti ünnep és a ramadán kezdete miatt. A rendelkezés ezúttal is 63 millió 640 ezer embert érint. Országos szintű kijárási korlátozás állandó jelleggel csak a 65 évnél idősebbekre és a krónikus betegekre, valamint a 20 éven aluli, nem dolgozó fiatalokra vonatkozik.

A kis-ázsiai országban az emberek többsége hétköznapokon továbbra is munkába jár, hogy mozgásban tartsa a gazdaságot, ám a hatóságok a közösségi életet már szinte teljesen beszűkítették. Leállították továbbá a repülőjáratokat, valamint a távolsági vasúti közlekedést, a buszos utazásokat hatósági engedélyhez kötötték, a legnagyobb városokat pedig teljesen lezárták a személyforgalom előtt.