Donald Trump amerikai elnök egykori politikai stratégiai tanácsadója, Steve Bannon az RTL-nek egy interjúban azt nyilatkozta, tervei szerint együttműködik majd a magyar miniszterelnökkel a jövő évi európai parlamenti választásokat megelőző időszakban.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Steve Bannon, aki fontos szerepet játszott Trump 2016-os győzelében, nemrégiben mozgalmat indított annak érdekében, hogy 2019 májusában minél több jobbodali „populista” jelölt jusson az Európai Parlamentbe.

Bannon májusban előadást tartott Budapesten, és most azt nyilatkozta, azóta kétszer járt a magyar fővárosban, amikor is találkozott a miniszterelnökkel és annak munkatársaival. Ezt a magyar kormány részéről senki nem erősítette meg.

Orbán Viktor korábban üdvözölte a Bannon által indított mozgalmat, kiemelve, hogy végre nem a liberális, hanem a konzervatív gondolatok terjesztésének céljával érkezik valaki az Egyesült Államokból Európába.

„Ha tehetném, Budapesten állítanám fel a mozgalom központját. Annyira szeretek ott lenni. Persze ez nem lenne célravezető. De sok időt töltünk majd Magyarországon a választásokig elkövetkező időszakban” – jelentette ki Bannon az RTL-nek adott interjúban, amelyet pénteken hoztak nyilvánosságra.

A stratéga szerint a jövő évi európai parlamenti választások során az unió bevándorlás- és intergációpárti erői csapnak majd össze az euroszkeptikus, a szuverén és erős államokat támogató erőkkel. Az előbbiek közül Németországot és Franciaországot, míg az utóbbiak közül Magyarországot emelte ki. 

Bannon azt állította, november végén ismét Budapestre látogat.