Fotó: ShutterStock.com/suprabhat
Kolkata, India, 2020. április 20.
Hirdetés

„A központi kormány rendeletet nyújtott be, hogy véget vessen az egészségügyi dolgozók elleni erőszaknak. A rendelkezés hat hónaptól hét évig terjedő börtönbüntetést ír elő abban az esetben, ha az illetőt bűnösnek találják” – közölte a sajtóval Prakás Dzsávadekar indiai tájékoztatási és hírközlési miniszter.

„Az ilyen bűncselekményeknek semmi keresnivalójuk egy civilizált társadalomban” – mondta Dzsávadekar, aki megjegyezte, hogy a rendelet 200 ezertől 500 ezer indiai rúpiáig (több mint 862 ezer forinttól 2 millió 115 ezer forintig terjedő összegnek megfelelő) terjedő pénzbüntetésről is rendelkezik. Hozzátette: egy egészségügyi intézmény elleni támadás esetében a felelősöknek az anyagi kár kétszeresét kell megfizetnie.

Narendra Modi indiai miniszterelnök az intézkedéssel kapcsolatban a Twitteren azt írta: „szavatolja szakembereink testi épségét. Biztonságuk nem kerülhet veszélybe”.

Az indiai egészségügyi ágazat dolgozói a járványhelyzet kezdete óta többször is panaszkodtak amiatt, hogy támadás érte őket a lakosság részéről, egyes dolgozókat pedig szomszédjai bélyegeznek meg vagy bántanak, mert attól tartanak, hogy az orvosok behurcolják a vírust közösségükbe. A közösségi médiában nemrég széles körben elterjedt egyik videofelvételen az látható, amint két doktornőt kövekkel támadtak meg, miközben megpróbáltak megvizsgálni egy gyaníthatóan koronavírus-fertőzéses pácienst Indór környékén.

A legutóbbi hivatalos adatok szerint Indiában 20 471 bizonyítottan koronavírus-fertőzéses esetet jegyeztek fel, a fertőzés következtében 652 ember vesztette életét.