Az alpesi ország ezenfelül beutazási tilalmat rendelt el a Vlagyimir Putyin orosz elnök környezetéhez tartozó személyekkel szemben.

Hirdetés

A nem EU-tag Svájc a múlt héten még semlegességére hivatkozva eltekintett a büntetőintézkedések bevezetésétől, mindössze azt szavatolta, hogy a külföldi szankciókat ne játsszák ki rajta keresztül.

Hétfőn azonban Ignazio Cassis svájci elnök bejelentette, hogy az európai uniós szankciós listákon szereplők vállalatok és magánszemélyek Svájcban lévő vagyonát zárolják. Mint mondta, a Vlagyimir Putyin orosz elnök, Mihail Misusztyin miniszterelnök és Szergej Lavrov külügyminiszter ellen hozott célzott szankciókat is átveszik.

Cassis hangsúlyozta, hogy a kormány az ország semlegességére tekintettel nehéz szívvel hozta meg ezt a nagy horderejű, de egyszeri döntést. Ugyanakkor hozzátette, hogy „egy agresszornak a kezére játszani, az nem semlegesség”.

A berni kormány már korábban élesen elítélte Oroszország katonai beavatkozását Ukrajnában, és teljes körű támogatást ígért Kijevnek. A bejelentések szerint 25 tonna humanitárius segélyt küldtek Ukrajnába.

A svájci nemzeti bank tavalyi adatai szerint orosz állampolgárok és vállalatok 15 milliárd frank vagyonnal rendelkeznek Svájcban. Gennagyij Tyimcsenko, Putyin egyik bizalmasa Svájcban él. Az orosz nagyvállalkozó szintén szankciós listára került.

Korábban írtuk