Hirdetés

„A sípályák, illetve üdülők nyitva tarthatnak a belföldi turizmus számára” – közölte a svájci kormány. A helyi üdülőknek ugyanakkor hatósági engedélyre van szükségük, hogy vendégeket fogadhassanak december 22-ét követően. A svájci kormány hangsúlyozta, hogy ezeket visszavonják, amennyiben nem tartják be a szigorú járványügyi előírásokat. A többi között a síliftek, kiskabinos felvonók és vonatok kapacitását kétharmadára csökkentik december 9-től kezdődően.

Az alpesi országtól eltérően a szomszédos Franciaország, Olaszország és Németország nem engedélyezi a téli sportokat az ünnepek alatt. Az elmúlt napokban politikai vitát is kavart téli turizmus kérdésében az osztrák kormány középutas megoldást választott: a sípályák, felvonók ugyan december 24-én kinyithatnak, a hotelek és vendéglátó egységek azonban zárva maradnak előreláthatóan január 7-éig.

Az olasz kormány a sípályák újranyitását nem engedélyezte csütörtökön, ami azonnali tiltakozáshoz vezetett az érintett tartományok részéről. A külföldről Olaszországba érkezőknek tíznapos karanténba kell vonulniuk, és ez a külföldi síelésből hazatérő olaszokra is vonatkozik. A 8,6 milliós lakosú Svájcban az utóbbi hetekben jelentősen megugrott a fertőzöttek száma. A járvány kitörése óta az alpesi országban 344 497 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 5243-an elhunytak a kórban.

A svájci kormány egyebek mellett olyan intézkedéseket fogadott el, amelyek értelmében többek között betiltották az éneklést az iskolákban. A hatóságok emellett olyan ajánlásokat fogalmaztak meg, miszerint a magánrendezvényeken legfeljebb két háztartás tagjai vehetnek részt, illetve korlátozták az egyes üzletekben a vásárlók számát, valamint arra bíztatták a munkaadókat, hogy tegyék lehetővé az otthoni munkavégzést.

Korábban írtuk