Fotó: MTI/AP/Andres Kudacki
Vendégek egy stockholmi kávéház teraszán a koronavírus-járvány idején, 2020. április 8-án.
Hirdetés

Svédország egy hónappal, május 15-ig meghosszabbítja a külföldi utazásokra vonatkozó korlátozásokat – jelentette be Stefan Löfven svéd miniszterelnök. „Még mindig túl korai lenne a szigorítások és az egyes ajánlások lazítása” – mondta a svéd kormányfő újságíróknak. Mint mondta, nem tud pontos dátumot adni, hogy mikortól várható a szigorítások feloldása, de hangsúlyozta, az embereknek inkább hónapokban, mintsem napokban kell gondolkodniuk.

Svédország a legtöbb európai államtól eltérő stratégiát követ a járvány elleni küzdelemben: nincsenek kijárási korlátozások, az iskolák, az éttermek és a sportlétesítmények nyitva tartanak. Emellett az 50 főnél kisebb rendezvényeket is meg lehet tartani. A stockholmi vezetés tilalmak helyett az intézkedései önkéntes követésére helyezi a hangsúlyt.

Svéd kutatók ugyanakkor kedden élesen bírálták az egészségügyi hatóságok eddigi intézkedéseit, és sürgették a politikai vezetést, hogy „gyors és radikális intézkedésekkel” gátolja a járvány további terjedését az országban.

A skandináv országban eddig 12 540 fertőzöttet azonosítottak és 1333 ember hunyt el a Covid-19 betegségben.

Fotó: MTI/EPA/Aidan Crawley (archív)
Úttestre felfestett felirat mutatja egy dublini parkban, hogy pontosan mekkora távolságot kell az embereknek egymás között tartani, ha el akarják kerülni a koronavírus-fertőzést 2020. március 26-án.

Írországban – amint lehetségessé válik – hónapokat is igénybe vehet a kijárási korlátozások fokozatos feloldása – mondta Leo Varadkar ír miniszterelnök csütörtökön.

„Még nem tudom, hogy lazíthatunk-e a szigorításokon május 5-én, azt viszont tudom, hogy amint megtehetjük ezt, úgy ez egy fokozatos, hónapokig tartó folyamat lesz” – hangsúlyozta Varadkar az ír parlamentben.

„Mint azt Ázsiában láthattuk, szükségessé válhat a szigorítások újbóli bevezetése, mert csak egy tudományos áttörés – egy vakcina, vagy egy hatékony vírusölő gyógyszer – segíthet abban, hogy az élet valóban visszatérjen korábbi medrébe” – fűzte hozzá.

Írországban 12 547 azonosított fertőzöttet tartanak számon, eddig 444-en haltak bele a kórba.