Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Jessica Gow
Utasok egy stockholmi metróállomáson 2021. január 7-én
Hirdetés

Svédországban újabb csúcsra emelkedett a fertőzöttek száma. Az egészségügyi hatóság szerdán közzétett adatai szerint kedden 44 944 új fertőzöttet regisztráltak. A legutóbbi rekordot – 43 723 fertőzöttel – január 20-án jegyezték fel a skandináv országban.

Lena Hallengren svéd szociális és egészségügyi miniszter rendkívüli mértékűnek nevezte a koronavírus omikron variánsának terjedését. Mint mondta, a kormány jelenlegi helyzetértékelése szerint a hatályban lévő korlátozásokat további két hétre fenn kell tartani.

Karin Tegmark Wisell, a svéd közegészségügyi ügynökség vezetője szerint a fertőzések apadása csak néhány hét múlva várható. Felhívta a figyelmet arra, hogy Svédországban az utóbbi egy héten 270 ezer esetet regisztráltak, s előrejelzéseik szerint az elkövetkező időben hetente félmillióan betegedhetnek meg.

Svédország vezetése a tilalmak helyett mindvégig inkább az ajánlásokra és az egyéni felelősségre helyezte a hangsúlyt a járvány elleni küzdelemben. Az utóbbi időben azonban a hatóságok elrendelték a kávézók, a bárok és az éttermek éjszakai zárvatartását, ahol lehetséges, távmunkát vezettek be és javasolták a távoktatást a felsőoktatásban.

A tízmillió lakosú skandináv országban a járvány kitörése óta csaknem kétmillió ember fertőződött meg a koronavírussal, és 15 768-an hunytak el a vírus okozta kór, a Covid-19 szövődményeiben.

Dánia ugyanakkor az ellenkező irányba halad. Magnus Heunicke dán egészségügyi miniszter a parlamenti képviselőknek szerdán küldött levelében azt közölte, hogy követni kívánja a törvényhozás járványügyi bizottságának javaslatát, miszerint „a Covid-19 társadalmi szempontból kritikus betegségként történő besorolását február elsejével visszavonják”.

Heunicke szerdán este bejelentette: a kormányzatnak megvan a parlamenti támogatása, hogy február elsejével valóban visszavonja a korlátozásokat.

Dániában eddig másfél millió fertőzöttet regisztráltak, a kór 3656 ember életét követelte.

Korábban írtuk